You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Прихована шкода десяти корисних продуктів

продуктиНекотрі продукти вважаються апріорі корисними і багато людей їх старанно їдять, щоб “запастися користю наперед”. Однак навіть, здавалося б, безпечні помідори руйнують зуби і протипоказані людям у віці. Тому продукти, які вважаються корисними, але при цьому здатні завдати шкоди здоров'ю, можна вважати небезпечною їжею.

Для того, щоб зберегти здоров'я, людині доводиться не тільки займатися спортом і відмовитися від шкідливих звичок, а й ретельно стежити за тим, що вона вживає в їжу. Лікарі, екологи та працівники “ножа та виделки” старанно рекомендують вживати лише “корисні” продукти та відмовитися від ”шкідливих і небезпечних”. Однак чи так безпечно те, що нам рекомендують?

Візьмемо десятку найпоширеніших “корисних” продуктів і подивимося, чим вони нам загрожують.

Зелений чай. Зелений чай містить поліфенолоксидазу, речовину-антиоксидант, яка заважає вільним радикалам ушкоджувати клітини та запобігає запаленню кровоносних судин. Дійсно – дуже корисний продукт. Дослідження показали: для того, щоб оздоровчий ефект зеленого чаю був помітний, необхідно випивати не менше 6-10 чашок чаю на день. При цьому панацеєю зелений чай назвати ніяк не можна. Тому що дослідження центру Джона Іннеса з університету Мурсії (Іспанія) засвідчили, що зелений чай перешкоджає засвоєнню фолієвої кислоти, необхідної для нормального розвитку плода у вагітних, а отже, підвищує ризик вроджених дефектів новонародженого, якщо жінка вживає цей напій у період зачаття або під час вагітності. Причому небезпека виникає, якщо вживати всього 2-3 чашки чаю на день. А дослідники з державного університету штату Нью-Джерсі виявили, що занадто великі дози зеленого чаю можуть спричинити хвороби печінки та нирок. Під час інтенсивного вживання напою, що бадьорить, в організмі збільшується кількість поліфенолів, які спричиняють негативні зміни в печінці. Причому доза, за якої вживання зеленого чаю стає небезпечним, становить 2 звичайних європейських чашки на день.

Риба. Морська риба, що містить поліненасичені жирні кислоти omega-3, які сповільнюють розвиток атеросклерозу та знижують ризик виникнення інфаркту, вже років 20 рекомендується лікарями пацієнтам, причому вживати її радять щонайменше кілька разів на тиждень. Або ж приймати риб'ячий жир у капсулах. До того ж, у рибі міститься величезна кількість корисних мінеральних речовин. Зокрема, йод, що впливає на зниження рівня холестерину, і марганець, що сприяє утворенню інсуліну, який знижує рівень цукру в крові. І ртуть... яка жодної корисної дії на людський організм не справляє, а вміст її в рибі, на жаль, зростає з року в рік, разом із рівнем забруднення світового океану. І масштабне дослідження, в якому взяли участь понад 3 тисячі чоловіків, проведене дослідниками з медичного факультету Університету Східної Англії, показало підвищення рівня смертності у тих, хто приймав капсули риб'ячого жиру. Причому, за останніми даними, довести користь вживання жирних кислот omega-3 вченим не вдається. Крім того, за проблем із підшлунковою залозою вживати їх просто-таки шкідливо, а передозування загрожує серйозними проблемами з наднирковими залозами.

Плохина і гранат. Вони мають високі антиоксидантні властивості, захищаючи мозок і знижуючи ризик закупорки артерій і виникнення атеросклерозу. Червоно-пурпурний сік лохини корисний у разі анемії, циститу, лейкоплакії та як седативний засіб. Морс, приготований із неї, приймають у разі лихоманки. Однак потрібно мати на увазі, що ягоди лохини, яка росте поблизу заростей багна болотяного, можуть вбирати в себе й накопичувати в сизуватому нальоті отруйну ефірну олію багна, що спричиняє сильний головний біль, нудоту й блювоту. Гранатовий сік рекомендують пити в разі виснаження, недокрів'я, атеросклерозу, респіраторних інфекцій, бронхіальної астми та ангіни. Однак він категорично протипоказаний у разі виразкової хвороби шлунка та гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку. Пити його можна тільки розбавляючи водою, інакше кислоти, що містяться в ньому, не тільки подразнюватимуть шлунок, а й можуть роз'їсти емаль зубів. Крім того, він має закріплюючу властивість, тож протипоказаний і тим, у кого є проблеми з травною системою.

Оливкова олія. Олія з плодів оливи містить ті самі антиоксиданти, корисні властивості яких перераховували вище. При цьому вона має здатність знижувати рівень холестерину в крові та захищає людину від загрози виникнення атеросклерозу. Оливкова олія холодного, першого віджиму вважається найкориснішою з усіх олій, однак не слід забувати про те, що в столовій ложці як вершкової, так і оливкової олії міститься 110 калорій, і за умови вживання у великих кількостях (часто рекомендують щодня випивати щонайменше 100 грамів цієї олії) вона легко допоможе набрати зайві кілограми. Крім того, оливкову олію не так просто правильно вибрати, адже корисною є саме олія першого, холодного віджиму, а ось так звану “орухо”, яку отримують, нагріваючи вичавки, категорично не можна використовувати, адже в ній містяться шкідливі канцерогенні речовини на кшталт бензопірену, через які на низькосортну олію “орухо” в Європі введено заборону.

.

Горіхи – волоські, мигдаль, кедрові, макадамія. Ці горіхи допомагають обмежити споживання цукру та холестерину, рекомендуються в разі хвороб серця та запалень, а також містять антиоксиданти та omega-3 жирні кислоти. Корисні горіхи і в разі недокрів'я, наприклад, волоські, оскільки містять сполуки заліза і кобальту. Але волоський горіх шкідливий у разі кашлю, бронхіту, ГРВІ, ангіни, діатезу, кропив'янки, екземи, псоріазу та нейродерміту. І протипоказаний у разі гастритів, колітів, ентероколітів, виразок шлунка та дванадцятипалої кишки. А надмірне вживання горіхів може спричинити головний біль, блювоту чи навіть отруєння. Усі горіхи вирізняються великим вмістом білка й особливо жиру, тому досить калорійні. Крім того, горіхи схильні до грибкових захворювань, які можуть призвести до зростання токсичних речовин, шкідливих для людини, а також часто є перевізниками личинок шкідливих комах, наприклад, капрового жука. А ще горіхи є сильним алергеном і вживати їх потрібно дуже обережно та потроху, особливо вперше.

Цільне зерно – овес, пшениця, ячмінь. Вони допомагають стабілізувати рівень цукру в крові та покращують функціонування кровоносних судин, а також зменшують імовірність появи запалень. У цільних зернах міститься велика кількість волокон. Таке зерно складається з трьох основних частин - висівок, паростків та ендосперму. Оброблене борошно очищається від висівок і паростків, разом з якими йде клітковина та інші поживні елементи. Однак за всіх плюсів у вживанні цільного зерна є і свої мінуси – надлишок рослинних волокон негативно позначається на мікрофлорі кишківника і не рекомендується людям, які мають виразку шлунка у відкритій формі. Деякі сорти цільних зерен можуть бути шкідливими для людей, які мають труднощі з травленням, оскільки ця їжа досить важко перетравлюється, а в літньому віці надмірна кількість клітковини може спричинити підвищене газоутворення або розлад шлунка.

Червоний виноград завдяки великій кількості антиоксидантів і поліфенолів, що містяться в ньому, сприяє поліпшенню складу крові та підвищенню рівня гемоглобіну, робить благотворний вплив на роботу серця, запобігаючи утворенню тромбів. Крім того, виноград має антиокислювальну, протипухлинну та протизапальну дію. Однак поліфеноли й таніни, присутні в червоному винограді, можуть спричинити мігрень, від якої практично немає порятунку, а забруднення на шкірочці - дріжджові гриби й пліснява, шкідливі речовини із забрудненого повітря та залишки пестицидів - ще більш небезпечні.

Чеснок і цибуля, як вважається, несуть у собі низку сірковмісних сполук, що захищають від хвороб серця та деяких видів раку. Останні дослідження показали, що часник і цибуля не знижують рівень шкідливого холестерину в організмі, а отже, не запобігають серцево-судинним захворюванням. Натомість викликають подразнення слизової оболонки, печію та відлякують своїм різким, характерним запахом. Часник і цибулю в жодному разі не можна їсти за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, за гострого гастриту або загострення хронічного гастриту, за запальних захворювань нирок. Крім того, небезпечно вживати часник разом з аспірином або будь-яким іншим антикоагулянтом, оскільки він сприяє розрідженню крові.

Брокколі містить речовини, які допомагають запобігти раку, а також зміцнює пам'ять. У людей із підвищеною кислотністю та захворюваннями підшлункової залози вона може спричинити здуття живота та коліки.

Томати містять лікопін, потужний антиоксидант, що допомагає стимулювати імунну систему та захищає від деяких видів раку, особливо простати. Але окрім лікопіну, томати багаті на кальцій і категорично протипоказані як літнім людям, так і тим, у кого є проблеми з остеопорозом та іншими захворюваннями суглобів. Оскільки підвищене вживання томатів і томатних паст, соусів призводить до накопичення в організмі кальцію та відкладення солей і спричиняє утворення каменів у нирках, а також сприяє ерозії зубної емалі. Шкідливі помідори, а точніше, кислоти, що містяться в них, у разі жовчнокам'яної хвороби - оскільки можуть спричинити спазм жовчного міхура.