You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Користь і шкода сухофруктів і горіхів

сухофрукти та горіхиЧи є корисними сухофрукти та горіхи? Більшість на це запитання відповість ствердно. Хоча будуть і такі, хто перерахує шкоду від вживання сухофруктів. З цього приводу немає існує кілька точок зору і згоди немає навіть серед учених і дієтологів. Але можна спробувати розібратися в плюсах і мінусах вживання сухофруктів і горіхів, зваживши їхню корисність і шкідливість.

Міфи про сухофрукти

Існує кілька помилок, які стосуються висушених фруктів.
. Помиляються ті, хто вважає, що сухофрукти містять менше цукру і менш калорійні. Під час сушіння фрукти втрачають вологу, при цьому вони втрачають у масі та властивостях (розпадаються деякі нестійкі вітаміни, наприклад, вітаміну С), але цукор і калорії з фруктів не зникають. Таким чином, якщо абрикос важить 45 грамів (близько 12 кілокалорій), то після його висушування і "перетворення" на курагу вагою 10 грамів, енергетична цінність зростає до 15 кілокалорій. Ви помиляєтеся, якщо вважаєте, що свіжі фрукти більш корисні, ніж сушені або заморожені. З усіх трьох вище перерахованих найціннішими є фрукти, які піддали шоковому заморожуванню, за винятком свіжозірваних з дерева. Поставте собі запитання: «Скільки минуло часу з того моменту, як умовно свіжий фрукт було зірвано з гілочки і він потрапив до вас у руки? А ось заморожені або висушені фрукти піддаються термічній обробці за кілька годин після збору.

.

користь сухофруктів

сухофруктиСухофрукти містять більше біологічно активних речовин, порівняно зі свіжими фруктами. По суті, це концентрат, в якому містяться кальцій, магній, залізо та інші цінні речовини.
Папайя (цукати) чинить загальнозміцнювальну дію, активізує білковий обмін, крім того, це чудовий «інгредієнт» для підвищення сексуальної активності. Сушений фінік – чудовий енерготонік. Підвищує працездатність, містить речовини, що за дією схожі з аспірином, тому в багатьох народів фініки вживають за застуди та головного болю. Крім того, в сушених фініках дуже багато вітамінів, це і вітамін В5, і вітамін Е, і Н.
Сушена груша нормалізує роботу кишечника. Ще одна корисна властивість притаманна саме груші - вона сприяє виведенню токсинів і важких металів з організму. Курага або урюк, а просто сушений абрикос - це джерело корисних речовин. Науково доведено, що сушені абрикоси сприятливо впливають на серцевий м'яз, завдяки вмісту калію. Крім того, курага відмінна профілактика онкозахворювань. У складі цього «диво-сухофрукта» - фосфор, залізо, кальцій, каротин, вітамін В5.
. Інжир – профілактичний засіб від раку. Він нормалізує діяльність щитоподібної залози. Сушений інжир сприяє виведенню паразитів із кишечника. Застосовується як народний засіб при лікуванні бронхіту. Чорнослив - ще один подарунок природи для вашого здоров'я. Мабуть, перше, на що благотворно впливає сушена слива, - це шлунково-кишковий тракт. Настій із чорносливу сприяє позбавленню від закрепів і нормалізації роботи системи травлення. До того ж, чорнослив корисний і тим, у кого є проблеми з серцем і високим тиском. Крім того, вважається, що чорнослив корисний у разі хвороб нирок, ревматизму, захворювань печінки та атеросклерозу. А завдяки високій концентрації вітаміну А, він ще й покращує зір.

Горіхи. Користь горіхів

Думаю, саме час перейти до горішків. Всі горіхи мають досить високу калорійність, але, якщо ми говоримо не про «дієту», як таку, а про користь для організму, то горіхи – це користь у чистому вигляді. Отже…

Причина волоських горіхів

горіхиГоріх волоський - це не просто чудові ласощі, а й безумовна допомога вашому здоров'ю. Допомагають горішки в разі анемій, захворювань, хвороб серця, дерматитів, застуди. Крім того, волоський горіх чинить заспокійливу дію і показаний у разі безсоння та нервових розладів. Необхідний волоський горіх вагітним жінкам, мамам-годувальницям, а також у період відновлення після перенесених операцій. Чинить благотворну дію на імунну систему організму.

Користь мигдалю

Мигдаль солодкий корисний у разі гіпертонії, при ожирінні, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, астмі, плевриті, печії. Крім того, солодкий мигдаль рекомендують усім особам, які досягли тридцятирічного віку, як профілактичний засіб від атеросклерозу за підвищеного рівня холестерину. Мигдаль гіркий показаний до застосування як профілактичний засіб під час лікування захворювань нирок, верхніх дихальних шляхів, а також під час лікування деяких захворювань сечостатевої системи в жінок.

Користь фундука

Фундук – чистий білок. Застосовують як профілактику ожиріння, показаний у разі діабету, хронічної втоми, флебітів і варикозу, збільшення передміхурової залози, артеріальної гіпертензії. Фундук використовують під час лікування хронічний анемій.

Користь арахісу

Багатьох вважають арахіс марним, але це не так. Арахіс сприятливо діє на функції тканин, сприяє росту й оновленню клітин. Його використовують як жовчогінний засіб. Арахіс сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Крім того, він підвищує потенцію і прекрасно впливає на лібідо. А також покращує пам'ять, здатність концентрувати увагу, показаний у разі безсоння та швидкої стомлюваності.

Користь кеш'ю

Кеш'ю відмінно зміцнює імунну систему, крім того, кеш'ю нормалізує обмінні процеси в організмі, показаний у разі анемії, псоріазу та захворювань серця.

користь фісташок

Цей маленький зеленуватий горішок здатний допомогти в період великих фізичних і розумових навантажень, оскільки активізує роботу мозку і водночас чинить тонізуючу і загальнозміцнювальну дію на весь організм. Корисні фісташки людям, які страждають на туберкульоз легенів, у разі анемій, аритмії та тромбофлебіту.

Висновок: сухофрукти містять величезну кількість корисних речовин. 5-6 штук сухофруктів, що з'їдаються щодня, покращують стан шкіри, волосся і нігтів, крім того, сухофрукти - відмінний імуномодулятор. Такі ласощі корисні і дітям, і дорослим.