You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Як правильно зберігати сир.

як правильно зберігати сирВибрати якісний сир - це півсправи. Для того, щоб обраний продукт залишався смачним після придбання, його необхідно правильно зберігати.
. Вважається, що ідеальна температура для зберігання сиру 12°С.

Сири – «егоїсти», тому кожен вид сиру необхідно зберігати окремо. Це дасть змогу уникнути змішування смаків і запахів. До того ж благородна пліснява може легко перейти на інші сорти сирів, тому це правило під час зберігання особливо м'яких сирів ніколи не можна порушувати.

.

Сири необхідно зберігати в холодильнику загорнутими, тому що вони легко вбирають запахи і швидко висихають. Необхідно залишити первісну обгортку недоторканою або загорнути сир у вощений папір, фольгу або прозору плівку. Сир повинен "дихати", тому його не можна упаковувати у вакуум. Краще зберігати його під спеціальним ковпаком або загорнути в алюмінієву фольгу, в якій проткнути дрібні дірочки. Сир зберігатиметься довше, якщо обгортку міняти раз на кілька днів. Твердий сир одним шматком зберігатиметься довше, якщо його загорнути в чисту, вологу ганчірочку.

До речі, сир не висохне, якщо покласти поруч із ним шматочок цукру і накрити кришкою.

Щем твердіший сир, тим він довше зберігається. М'які сири потрібно з'їдати якнайшвидше, а більш тверді та сухі сири, наприклад, чеддер, якщо їх правильно загорнути, можуть зберігатися майже місяць. За правильного зберігання твердий сир зберігатиме свої смакові якості 7-10 днів, м'який - 2-3 дні. Але є сорти твердих сирів, наприклад, пармезан, які можуть зберігатися кілька місяців. Плавлені сири у відкритому пакуванні зберігаються 1-2 доби, опісля вони сохнуть і втрачають свої смакові якості.

Помніть - сир не любить сонця, тому не залишайте його під сонячними променями, інакше він втратить свої смакові якості. Невеликі шматочки сиру можна зберігати в емальованій або скляній ємності під кришкою в холодильнику. Сири, що мають сильний запах, наприклад, горгонзола, необхідно загорнути та покласти в посудину з кришкою, що щільно закривається.

Навіть якщо дотримуватися всіх правил зберігання, на поверхні сиру може з'явитися цвіль. У цьому разі зріжте запліснявілу частину або зішкребіть плісняву і сир знову можна вживати в їжу. Але все таки краще такий сир використовувати в приготуванні страв. Будьте уважні - запліснявілі м'які сири в жодному разі не можна вживати, а необхідно викинути, оскільки пліснява могла проникнути всередину.

А пересохлий сир можна зробити м'яким і свіжим, потримавши його в молоці, або ж натерти й використати в приготуванні страв.

.

Сир краще купувати невеликими шматочками, щоб не піддавати його тривалому зберіганню, але якщо сиру багато та зберігати його потрібно довго, то найкращий варіант для зберігання твердих і напівтвердих сирів - заморозка. Тверді та напівтверді сири можна заморозити та зберігати до 3 місяців. Слід пам'ятати, що після розморожування сир може кришитися, але смакові якості його збережуться.