You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Яйце пашот - п'ять способів приготувати знамениту французьку страву

Яйця - це нудьга: тільки омлет або яєчня? Якщо ви все ще так думаєте, то настійно раджу вам приготувати знамениту французьку страву "яйце пашот". У принципі, це звичайне варене яйце, тільки приготоване незвичайним способом - зварене без шкаралупи. І ця тонкість приготування одразу ж відкриває безмежні можливості - такі яйця мають дуже апетитний вигляд і виходять дуже смачними - з ніжним кремоподібним жовтком і пружним білком. Яйця пашот прикрасять тости і сендвічі, чудово доповнять салат, перетворять макарони на благородну пасту тощо. Також це основа приготування страви "Яйця Бенедикт" і всіляких її варіацій.

сендвіч із печінкою та яйцем пашот

До речі, любителям готувати про запас цей рецепт теж стане до вподоби - приготовані яйця можна покласти в холодну воду і зберігати в холодильнику кілька днів, а перед подачею прогріти в гарячій воді впродовж хвилини.

Але все, просте на перший погляд, частенько виявляється складним при детальному розгляді. Так і в приготуванні яєць пашот є багато підводних каменів, секретів і правил.

Найголовніше правило - яйця мають бути найсвіжішими, а вода, в якій вони варяться, ніколи не повинна сильно кипіти. Тоді білок не "розтріпається", а акуратно огорне жовток, і яйце матиме апетитний і красивий вигляд.

.

Спосіб перший - прогресивний

пашотниця яйце в пашотниці

Виробники різноманітних кухонних пристосувань уже вигадали спеціальну "ложечку" пашотницю, в якій яйце пускається у воду і не розтікається. Зізнатися, хоч би яким фанатом кухонних штучок я була, ложечки такої в мене немає, і гострої потреби в ній не відчуваю. Але якщо ви не хочете ускладнювати собі життя, а яйця пашот плануєте їсти щодня, то така ложечка однозначно стане в пригоді в господарстві.

Для приготування змастіть пашотницю вершковим маслом, влийте в неї яйце і варіть 3-4 хвилини в слабко киплячій воді.

Спосіб другий - "у пакеті"

яйце в пакеті яйце пашот у мішечку

Цей спосіб безпрограшний - яйце вариться в плівці, яка замінює шкаралупу, білок точно нікуди не втече, а яйце матиме більш-менш правильну форму. Новачкам раджу починати з цього способу, щоб розібратися, що до чого.

Для приготування яйця пашот цим способом змастіть харчову плівку вершковим маслом і опустіть у склянку так, щоб краї виходили за склянку та були достатньо довгими, щоб потім плівку можна було зав'язати. У склянку з плівкою влийте яйце, акуратно зав'яжіть плівку вузликом 

Варите яйце близько 4 хвилин - за цей час білок схопиться, а жовток ще залишиться ніжним і буде красиво витікати під час подачі. або гумкою якомога ближче до яйця, щоб воно зберегло правильнішу форму під час варіння. Опустіть пакет із яйцем у ледь киплячу воду так, щоб він не торкався дна. Тримати хвостик пакета над окропом досить гаряче, тому що довший хвостик, то легше це робити.

Яйце має більш-менш правильну та красиву форму.

.

Спосіб третій - у ситі

яйце в ситі яйце пашот у ситі

Я спробувала замінити спеціальну ложечку імпровізованою пашотницею - зварила яйце просто в маленькому ситечку. Яйце вийшло правильної форми, білок не розтікся.

Для цього закип'ятіть у каструлі трохи води і переведіть вогонь на мінімум, щоб вода ледь кипіла.

Невелике сито змастіть вершковим маслом, влийте в нього яйце й опустіть у воду. Варіть 3-4 хвилини - готовність можна спробувати ложкою,

.

злегка натиснувши на яйце - правильно зварене яйце буде дуже пружним, але сирого білка не буде видно, рідким залишиться тільки жовток. Акуратно викладіть готове яйце на тарілку, допомагаючи собі ложкою, ніби відскрібаючи білок зі стінок сита.

Спосіб четвертий - традиційний

яйце пашот яйце пашот

Цей спосіб найризикованіший і оточений величезною кількістю міфів. Хтось радить додати у воду кілька столових ложок оцту, щоб білок швидше згорнувся в кислому середовищі, хтось вважає, що треба створити ложкою у воді лійку, щоб пластівці білка обмоталися навколо жовтка, хтось стверджує, що воду треба добре посолити і білок не розтечеться. Не буду стверджувати, що це все дурниці, але в мене вийшло приготувати яйця без цих хитрощів. До речі, яйце, приготоване цим способом, виходить, на мій погляд, найправильнішої форми і найсмачніше, а з приготуванням усе не так страшно, як здається на перший погляд.

Закип'ятіть у каструлі воду і вогонь зменшіть до мінімуму, щоб вода ледь кипіла.

.

Яйце влийте в сито, щоб стекла рідка частина білка, - саме вона дуже розтікається і створює некрасиві пластівці навколо яйця під час варіння. Акуратно влийте яйце в ледь киплячу воду, ложкою злегка притримуючи його, щоб воно не впало на дно, і варіть 3-4 хвилини.

Яйце виходить майже ідеальним - правильної форми, ніжним і пружним.

Спосіб п'ятий - високотехнологічний

яйце су вид

Мислиться про використання техніки "су вид" - за допомогою вакууму та апарату, що підтримує температуру в ємності з водою однаковою протягом тривалого часу. Такі апарати стоять на кухнях ресторанів, хоча й деякі любителі кулінарії обзавелися су видом для домашнього користування. У мене немає цього апарата, можу розповісти про нього лише в теорії. Але думаю, що цей метод приготування підходить для промислового виробництва та використання на професійних кухнях.

Лілія Коваль