You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Як правильно вибирати сир?

Як правильно обирати сирСир - смачний і корисний продукт. З цим ніхто не посперечається. Але користь і смак сиру безпосередньо залежить від його якості. І ціна продукту не завжди допоможе зробити правильний вибір. Тому, щоб обрати якісний сир, необхідно знати кілька правил.

Якщо є можливість, звісно, спробуйте сир. Якщо його смак вам сподобався, все одно не поспішайте його купувати. Перед покупкою уважно огляньте сир. На поверхні твердого або напівтвердого сиру не повинно бути крапельок вологи та тріщин на його кірці. Розгляньте зріз сиру - він має бути однорідним за текстурою та кольором. А от зріз неякісного сиру має пухку, неоднорідну структуру, а колір відрізняється від середини голівки до поверхні.

Намагайтеся купувати сири з нетривалим терміном зберігання, вміст консервантів у них нижчий, ніж у сирів із тривалим терміном зберігання.
. Обов'язково понюхайте сир – він має приємно пахнути. Якщо присутній запах аміаку або затхлості, не купуйте його. Уважно ставтеся до сирів, які загорнуті в папір, за можливості, розгорніть їх і переконайтеся, що вони в хорошому стані.

Ніколи не беріть мокрі та клейкі сири. Напівм'які та м'які сири від дотику повинні злегка пружинити і бути м'якими в центрі. Біла пухнаста кірка на деяких видах сиру має бути рівною за кольором і злегка вологою. Перед подачею на стіл більшість сирів потрібно потримати при кімнатній температурі близько години, тоді вони набудуть свого справжнього смаку і запаху. Білі сири - рікотта та домашній - потрібно вживати охолодженими.