You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Східне харчування

Піта - це прісний коржик (хліб) країн Близького сходу, а також узбережжя Середземномор'я. Різновидів піт безліч: турецька, іракська, індійський чапаті, навіть грузинський лаваш. Відмітна риса арабської піти - це скупчення пари під час випікання всередині коржа, що сприяє відокремленню шарів і утворенню порожнини (кишені). Саме завдяки цій кишеньці так зручно наповнювати корж різними смаколиками, починаючи з салатів і закінчуючи м'ясними стравами - такий собі східний бутерброд.

Рецептів піт безліч, але здебільшого вони схожі, оскільки складові однакові: вода, борошно, сіль, дріжджі. Пропоную свій варіант піти, він складений на основі рецепта відомої Бабусі Емми (гадаю, багато хто знає її, особливо за головним привітанням "ПРИВІТАЙТЕСЯ"). Різниця лише в тому, що рідини я додаю менше.

Нам знадобиться:

  • 1 кг борошна
  • 500 мл теплої кип'яченої води
  • 2 ч. лож солі
  • 2 ч. лож цукру
  • 1,5 ч. лож сухих дріжджів
  • 4-5 ст. лож рослинної олії (я використовувала оливкову)

Спосіб приготування піти:

Муку просіяти в миску, додати сіль, цукор і дріжджі, перемішати рукою, поступово влити воду, акуратно вимішати до однорідності, після чого влити рослинну олію.

Вимішуйте тісто приблизно 10 хвилин - воно повинне вийти гладким, не липнути до рук, бути м'яким і еластичним.

У рецепті бабусі Емми покладено 600 мл води, як на мене, цього забагато і тісто виходить рідкувате. Але, як усім відомо, борошно буває різним, тому його може знадобитися як більше, так і менше.

Сформуйте з тіста кулю та покладіть у ємність (попередньо змастивши рослинною олією) для підходу та накривши рушником або плівкою.

Тісто залиште на 1-1,5 години, щоб збільшилося вдвічі. Після підйому тісто складіть і ще залиште на 20-30 хвилин, накривши рушником або плівкою.

Далі тісто розділіть на 16 рівних частин і сформуйте з кожної частини кульку, накрийте рушником і дайте ще постояти 10 хвилин.

Духовку попередньо нагрійте. Кожну кулю розкачайте в корж діаметром 15 см.

.

Мої особисті спостереження: коржик потрібно розкачати максимально тонко, завтовшки не більше ніж 5 мм, бо товстіший коржик може не утворити потрібної порожнини (коржик не роздувається повністю, а може роздутися лише частина коржика, тож розкатуйте рівномірно тонко).

.

Розкачані коржі викладіть на деко та випікайте при 250 градусах 5-6 хвилин. Коржикам не давайте сильно рум'янитися (знову ж таки мої особисті спостереження, сильно підрум'янений коржик стає крихким і ламким).

Це дивовижний момент, коли з плоского коржа утворюється куля чудової краси. Готові коржі викладіть на дошку і дайте трохи охолонути, накривши зверху рушником, але при цьому коржик має залишатися теплим.

.

У коржа відріжте край і наповніть різними начинками. Дуже смачно з овочами гриль, м'яско не завадить)) Ну і, звісно, додаємо найулюбленіший соус і багато зелені!

Тісто можна замішувати не тільки вручну, а й у чаші блендера з насадкою гак.

Зберігати коржі в герметично закритому пакеті або обгорнути в х/б тканину і пакет. Але надовго вони у Вас не затримаються, особливо, якщо велике сімейство)

Приємного!

Пов'язані рецепти
Східне харчування

Відмітна риса арабської піти - скупчення пари під час випікання усередині коржа й утворення порожнини (кишені). Саме завдяки цій кишеньці зручно наповнювати корж різними смаколиками, починаючи з салатів і закінчуючи м'ясними стравами - такий собі східний бутерброд.

.

Капустяні булочки

Хочу поділиться смачним рецептом капустяних булочок. Це така чудова альтернатива простому хлібцю. Булочки виходять дуже ароматними, з хрусткою скоринкою. До того ж виходить пісний варіант булочок. А готуються вони дуже просто, без жодних заморочок. Так, і можна урізноманітнити начинку. У мене вже в думках спробувати їх із каперсами :) Із в'яленими помідорами теж буде дуже смачно.

Фокачча з морською сіллю та розмарином

Фокаччу готувати дуже просто, до того ж її виходить багато, тому любителі домашнього хліба часто її печуть. Оскільки це італійський хліб, який печуть уже багато століть, рецептів фокаччі маса. Не претендуючи на автентичність, я пропоную рецепт фокаччі від Рішара Бертіне.