You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Торт "Захер" (Sacher)

На вулиці значно похолодало і миттєво організм з легких літніх десертів переключився на важкі, ситні торти. Давно я планувала приготувати знаменитий віденський торт "Захер", а тут якраз у холодильнику виявилася баночка абрикосового джему. Рецептів цього торта кілька - в одних використовують мигдалеве борошно, а в інших ні, в одних яйця збивають цілком, в інших жовтки і білки окремо. І кожен автор наполягає, що його варіант найправильніший і автентичний. Я довірилася подарованій мені подругою книзі рецептів польської кухні, де якраз є рецепт "Захера". Одразу попереджу - багато хто нарікає, що торт сухуватий, рука так і тягнеться його просочити, проте автентичний "Захер" не просочується, у ньому є лише смужка джему. Якщо ви просочите його, то отримаєте зовсім інший торт. Зверху торт також покривається джемом, який не дасть йому ще більше висохнути, а також перешкоджатиме всмоктуванню глазурі - вона залишиться товстим шаром нагорі. Торт через сухість і шоколадне покриття може довго зберігатися - я думаю, у холодильнику спокійно вистоїть тиждень. Оригінальний торт прикрашають медалькою з написом Sacher, але гадаю, що можна його прикрасити на свій смак або взагалі залишити без декору.

торт захер

Склад:

  • борошно - 300 гр.
  • вершкове масло - 300 гр.
  • цукрова пудра - 400 гр.
  • гіркий шоколад (понад 70% какао) - 300 гр.
  • яйця - 8 шт.
  • мигдальне борошно - 150 гр.
  • какао - 2 ст. л.
  • абрикосовий джем - 400 гр.
  • яєчний білок - 1 шт.

Приготування торта "Захер":

На водяній бані або в СВЧ розтопіть 100 гр. шоколаду.
Білки відокремте від жовтків.
Міксером збийте масло, порціями додаючи в нього 200 гр. цукрової пудри.

масло і цукрова пудра

масляна маса

Додайте розтоплений шоколад і, продовжуючи збивати, вливайте по одному жовтки.Суміш вийде пишною і кремоподібною. У цю масу всипте просіяне борошно, какао і 50 гр. мигдалевого борошна і ретельно змішайте. Маса вийде досить густою.

маса для тіста

Білки збийте, додайте 100 гр. цукрової пудри і збийте до твердих піків. Третину збитих білків додайте в тісто й акуратно перемішайте рухами знизу вгору.

білки в тісто

Потім знову додайте половину білків, що залишилися, і делікатно перемішайте, потім додайте білки, що залишилися, і змішайте до пишного однорідного стану. Роз'ємну форму для торта діаметром 26 см застеліть папером для випічки та вилийте в неї тісто.

тісто у формі

Печіть корж у розігрітій до 180 градусів духовці близько 50 хвилин. Готовність перевірте сухим сірником.

бісквіт у формі

Готовий корж переверніть, вийміть із форми та остудіть.

бісквіт

Якщо корж випікся з бугром, то зріжте його. Потім розріжте корж на 2 частини.

два коржі

Абрикосовий джем злегка підігрійте і змастіть ним корж.

корж з абрикосовим джемом

Зверху накрийте другим коржем і також змастіть верх і боки торта джемом.

торт з абрикосовим джемом

Решту 100 гр. мигдалевого борошна збийте зі 100 гр. цукрової пудри і білком до пишного однорідного стану і нанесіть на верх торта. Я цей етап пропустила, оскільки не впевнена у свіжості яєць, які купую в магазині. Але якщо у вас є знайомі "пристойні" кури, то не пропускайте цей етап.
Решту 400 гр. шоколаду розтопіть на водяній бані або в НВЧ з 3 ст. л. води, ретельно перемішуючи до отримання однорідної гладкої маси.

.

шоколад з водою

шоколадна глазур

Змастіть шоколадною глазур'ю верх і боки торта. Поставте в холодне місце для застигання, а потім подавайте.

.

торт захер у глазурі

Приємного апетиту!

Пов'язані рецепти
Морквяний торт від Ганса Овандо

Цей рецепт прийшов мені в розсилці однієї з київських шкіл разом з анонсом майстер-класу іспанського шеф-кондитера Ханса Овандо. Я думаю, це ім'я широко відоме в кондитерських колах і рецепт буде багато кому цікавий.

Дуже смачний морквяний торт

Єдині головні принципи в приготуванні цього торта – морква чудово гармонує зі спеціями, цедрою апельсина, горіхами і сухофруктами, а значить скупитися на них не потрібно. З морквою виходить дуже вологий насичений бісквіт, а вже чи використовувати з ним крем, чи їсти як самостійний морквяний кекс - вирішувати вам.

Практичний майстер-клас із приготування французького тістечка макарон (macaron)

Ви дуже любите французьке тістечко макарон і хочете навчитися його готувати?

Ви вже пробували готувати його вдома самостійно, але нічого не вийшло?

Ви вже пробували готувати його вдома самостійно, але нічого не вийшло?

Ви вже готували макарон, але виходить «через раз» і у вас залишилися питання щодо технології?

.

Ну і, врешті-решт, ви хочете приємно і корисно провести час, навчитися робити знамените тістечко і забрати коробочку з частуванням додому?

Шоколадно-ягідний торт

Готовила я цей торт до приїзду подружки рецепт не планувала виставляти на сайт. Але оскільки він був опублікований в одному львівському кулінарному виданні, просто не можу не поділитися цим рецептом зі своїми читачами.