You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Баницька піта

Я вже писала, що Чорне море в Болгарії цього літа мене не дуже вразило, а ось до болгарської кухні я перейнялася особливою симпатією. Я вже готувала пасту з баклажанами іпиріг зі сливами за рецептами болгарського кулінарного журналу. Дійшла черга і до баниці - болгарської випічки з тіста і начинки на основі бринзи або підсоленого сиру. Як і будь-яка національна страва, вона має безліч варіацій і кожна господиня готує її по-своєму. У моєму варіанті начинка складається з бринзи навпіл із сиром, так, мені здається, виходить смачніше. Ви ж можете взяти або просто сир, або просто бринзу. Тісто можна приготувати самостійно або взяти готове листкове бездріжджове тісто, але найшвидший варіант вийде з лавашем. Я вже випробовувала лаваш у випічці, коли готувала рулети з сиром, вийшло чудово. Тому можна не ускладнювати собі завдання, а взяти готові лаваші - вийде однозначно смачно, соковито і ситно. Любителям несолодкої сирної випічки раджу!

баниця з лаваша і бринзи

Склад:

  • лаваш - 300 гр. (3 листи)
  • вершкове масло - 100 гр.
  • сир (зернистий, не пастоподібний, від 9% - 270 гр.
  • бринза - 270 гр.
  • яйця - 2 шт.

заливка:

  • сметана - 250 гр.
  • яйця - 3 шт.
  • сіль - щіпка

Приготування баниці з лаваша:

У мисці акуратно розкришіть бринзу і перемішайте її з сиром. Додайте яйця і добре вимішайте, але не доводьте масу до однорідності - шматочки, що залишилися, будуть доречні в готовій страві.

.

сир, бринза і яйця

У вибіленій мисці збийте віночком сметану, яйця і велику дрібку солі.
Вершкове масло розтопіть у мікрохвильовці та злегка остудіть.
Розгорніть лист лаваша, змастіть його за допомогою пензлика вершковим маслом (піде приблизно чверть масла).
Третину сирно-сирної начинки розподіліть по аркушу лаваша.
Лаваш акуратно загорніть у рулет.
Те ж саме зробіть з іншими 2 листами лаваша.
Форму змастіть вершковим маслом. Я використовувала сковороду діаметром 24-26 см.
У форму щільно викладіть по спіралі готові рулети.

рулет з лаваша

Змастіть рулети зверху маслом, що залишилося.
Зверху рулети залийте заливкою.

рулети з заливкою

Форму поставте в розігріту до 200 градусів духовку і випікайте близько 20-30 хвилин - верх пирога зарум'яниться, а заливка повністю схопиться. Готовий пиріг злегка остудіть, щоб заливка повністю застигла, а потім подавайте.

баниця

Баниця смачна як у теплому вигляді, так і в холодному.
. Приємного апетиту!

Пов'язані рецепти
Литовська хала

Смачна, дуже ніжна і досить проста в приготуванні дріжджова випічка, в міру солодка і дуже м'яка. Рецептом хали поділилася у себе на сторінці Ольга Пекарько, а Оля знає толк у булках. Зі шматочком масла, джемом або просто з чаєм - це дуже смачно!

Торт з яєчними жовтками

Кекс виходить у міру солодким і розсипчастим. Я на ніч залишаю його в герметично закритій тарі, а вранці він перетворюється на ніжний десерт, що тане в роті. У тісто я додаю домашні цукати з апельсина, а також сироп від них, але ви можете додати шоколад у краплях, ягоди, сухофрукти, цедру, та й узагалі, все, що забажаєте. Приємних експериментів!

Турецький бублик симіт

«Для турків симіт – те саме, що для французів багет. Це не просто хліб. Це стиль життя. Із симіту починається ранок, симітом підкріплюються опівдні, отримуючи гарний заряд енергії... Хрусткий кунжут, ледь солодкувата рум'яна скоринка, неймовірно ніжний «вершковий» м'якуш– заради симіту варто повозитися з тістом!", - прочитала я у ЖЖ у Natalikka і вирішила неодмінно приготувати цих красенів. Тим паче, що процес не дуже довгий і складний.

Коричнева коса

Приготується тісто дуже швидко, вправність знадобиться тільки у згортанні рулету в косу і кільце. Але й це складніше описати, ніж зробити. Тісто виходить у міру солодким і в міру пишним, але ароматним і ніжним. Загалом, для сімейного чаювання - дуже гідна компанія.