You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Литовська хала

Смачна, дуже ніжна і досить проста в приготуванні дріжджова випічка, в міру солодка і дуже м'яка. Рецептом хали поділилася у себе на сторінці Ольга Пекарько, а Оля знає толк у булках. Зі шматочком масла, джемом або просто з чаєм - це дуже смачно!

хала литовська

Склад:

опара:

  • борошно - 125гр.
  • вода – 200 гр.
  • дріжджі - 2 гр. сухих або 6 гр. свіжих

тісто:

  • борошно пшеничне (в/с, 1с) - 250 гр.
  • сіль – 5 гр.
  • цукор – 15 гр. (якщо любите солодше, можете збільшити до 40-50 гр.).
  • вершкова олія – 60 гр. (можна замінити рослинною)
  • яйце для змащення

штройзель:

  • борошно - 30 гр
  • цукор - 20 гр
  • масло вершкове - 20 гр

або мак, кунжут, насіння тощо

.

Приготування хали литовської:

Для опари змішайте воду кімнатної температури та інші інгредієнти, перемішайте, накрийте рушником або плівкою і поставте на 20-30 хвилин у досить тепле, приховане від протягів місце, поки дріжджі не почнуть працювати.

.

В опару додайте цукор і борошно та змішайте. Додайте сіль і вимісіть до середнього розвитку клейковини, потім введіть частинами розм'якшене масло. Вимістіть тісто до гладкості та еластичності - приблизно 20 хвилин. Сформуйте кулю, накрийте, щоб тісто не обвітрилося, і залиште на бродіння - близько 2 годин або поки тісто не збільшиться вдвічі.

Тим часом підготуйте штройзель. Для цього холодне масло змішайте з цукром і борошном до утворення крихти.

.

З тіста сформуйте косичку або плетіння, помістіть у форму для випічки та залиште на 1,5-2 години для вистоювання.

Подготовіть штройзель, змішайте холодне масло з цукром та борошном, щоб утворилася крихта.

Затем змастіть косичку яйцем і посипте штройзелем (або маком, кунжутом, насінням, або нічим) і випікайте в розігрітій до 180C духовці близько 30 хвилин.

.

Злегка остудіть і вийміть із форми. Перед нарізкою дайте повністю охолонути, це якщо зможете тримати себе в руках. Для мене ж немає нічого смачнішого за гарячу ароматну випічку.

Пов'язані рецепти
Литовська хала

Смачна, дуже ніжна і досить проста в приготуванні дріжджова випічка, в міру солодка і дуже м'яка. Рецептом хали поділилася у себе на сторінці Ольга Пекарько, а Оля знає толк у булках. Зі шматочком масла, джемом або просто з чаєм - це дуже смачно!

Торт з яєчними жовтками

Кекс виходить у міру солодким і розсипчастим. Я на ніч залишаю його в герметично закритій тарі, а вранці він перетворюється на ніжний десерт, що тане в роті. У тісто я додаю домашні цукати з апельсина, а також сироп від них, але ви можете додати шоколад у краплях, ягоди, сухофрукти, цедру, та й узагалі, все, що забажаєте. Приємних експериментів!

Турецький бублик симіт

«Для турків симіт – те саме, що для французів багет. Це не просто хліб. Це стиль життя. Із симіту починається ранок, симітом підкріплюються опівдні, отримуючи гарний заряд енергії... Хрусткий кунжут, ледь солодкувата рум'яна скоринка, неймовірно ніжний «вершковий» м'якуш– заради симіту варто повозитися з тістом!", - прочитала я у ЖЖ у Natalikka і вирішила неодмінно приготувати цих красенів. Тим паче, що процес не дуже довгий і складний.

Коричнева коса

Приготується тісто дуже швидко, вправність знадобиться тільки у згортанні рулету в косу і кільце. Але й це складніше описати, ніж зробити. Тісто виходить у міру солодким і в міру пишним, але ароматним і ніжним. Загалом, для сімейного чаювання - дуже гідна компанія.