You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Великодня паска

Паска, або як у нас її частіше називають - паска, - вид святкової випічки, яку готують на Світлу Христову Неділю. На їхню випічку не шкодують "добра": яєць, олії, родзинок, тому паски виходять дуже здобними, ситними та смачними. У кожної господині свій рецепт паски, я ж хочу поділитися рецептом, за яким пече їх моя мама.

паска

Склад:

  • молоко - 0,5 л
  • борошно - приблизно 1,5 кг
  • сіль - 1,5 - 2 ч. л.
  • цукор - 350 гр.
  • ванільний цукор - 3 пачки
  • родзинки - 300 гр.
  • яйця - 5 шт.
  • вершкове масло - 250 гр.
  • сметана - 100 гр.
  • сухі дріжджі - 3 пачки по 11 гр. (за інструкцією до дріжджів)
  • рослинна олія - 3 ст. л. + для змащування форм

Приготування великодньої паски:

Борошно просійте, щоб воно збагатилося киснем. Родзинки промийте і залийте окропом на 5-10 хвилин. Потім родзинки обсушіть і обваляйте в борошні.
Молоко нагрійте до температури близько 37 градусів (воно має бути теплим, але не гарячим).
Молоко вилийте в миску, всипте близько 250 гр. борошна, зверху додайте дріжджі, 1 ст. л. цукру, перемішайте і дайте постояти, щоб дріжджі почали "працювати" близько 15 хвилин. Коли дріжджі почали пінитися, ще раз перемішайте і додайте всі інші інгредієнти (борошно додавайте поступово).

тісто для паски

Тісто добре вимішайте, і коли тісто починає добре відлипати від рук, додайте соняшникову олію, ще раз вимішайте, накрийте серветкою і поставте в тепле місце, щоб воно збільшилось в об'ємі.

.

тісто для паски

Тісто, що підійшло, обімніть змоченими в соняшниковій олії руками. Цю процедуру повторіть 2-3 рази.

тісто для паски

*** У магазинах продаються спеціальні паперові форми для випікання пасок, але я випікаю їх, як моя бабуся і мама, - у бляшаних банках, що залишилися від консервованих продуктів: згущеного молока, горошку тощо.

баночки для пасок

Форми змастіть соняшниковою олією і викладіть на дно вирізані з паперу для випічки кружечки, щоб паски легше було витягти.
Після того, як тісто знову підійде, знову добре обімніть його і розкладіть у підготовлені формочки. Тісто має займати третину від об'єму форми.

форми з пасочками

Формочки поставте в тепле місце, накрийте серветкою і дайте тісту добре піднятися.

пасочки

За бажанням, перед відправленням у духовку паски можна змастити збовтаним яйцем.
Випікайте паски в розігрітій до 180 градусів духовці до готовності. Час випічки залежить від розміру форми. У мене маленькі формочки випікаються 35-40 хвилин, а великі (у повністю металевій каструлі) - 1,5 години. За бажанням, готові паски можна посипати цукровою пудрою, змастити збитими білками або посипати спеціальною різнокольоровою посипкою.

паски

Пов'язані рецепти
Литовська хала

Смачна, дуже ніжна і досить проста в приготуванні дріжджова випічка, в міру солодка і дуже м'яка. Рецептом хали поділилася у себе на сторінці Ольга Пекарько, а Оля знає толк у булках. Зі шматочком масла, джемом або просто з чаєм - це дуже смачно!

Торт з яєчними жовтками

Кекс виходить у міру солодким і розсипчастим. Я на ніч залишаю його в герметично закритій тарі, а вранці він перетворюється на ніжний десерт, що тане в роті. У тісто я додаю домашні цукати з апельсина, а також сироп від них, але ви можете додати шоколад у краплях, ягоди, сухофрукти, цедру, та й узагалі, все, що забажаєте. Приємних експериментів!

Турецький бублик симіт

«Для турків симіт – те саме, що для французів багет. Це не просто хліб. Це стиль життя. Із симіту починається ранок, симітом підкріплюються опівдні, отримуючи гарний заряд енергії... Хрусткий кунжут, ледь солодкувата рум'яна скоринка, неймовірно ніжний «вершковий» м'якуш– заради симіту варто повозитися з тістом!", - прочитала я у ЖЖ у Natalikka і вирішила неодмінно приготувати цих красенів. Тим паче, що процес не дуже довгий і складний.

Коричнева коса

Приготується тісто дуже швидко, вправність знадобиться тільки у згортанні рулету в косу і кільце. Але й це складніше описати, ніж зробити. Тісто виходить у міру солодким і в міру пишним, але ароматним і ніжним. Загалом, для сімейного чаювання - дуже гідна компанія.