You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Шкварки (вижарки)

Шкварки або вижарки - невеликі сильно засмажені шматочки сала або жирного м'яса, які вважаються українським делікатесом поряд із солоним салом, варениками та борщем. Шкварки подають як добавку до різних страв, наприклад, вареників, або як основну страву з якимось гарніром. Також зі шкварками смажать яєчню, картоплю або овочі, наприклад, помідори. Свинячі шкварки багаті на білок і моно- та поліненасичені жири.

Свинячі шкварки багаті на білок і моно- та поліненасичені жири.

вижарки (шкварки)

Склад:

  • свіжа свиняча підчеревка

Приготування шкварок (вижарок):

Для приготування шкварок потрібно брати сало з прошарком м'яса або жирне м'ясо. Я вважаю за краще використовувати підчеревку. Свіжу підчеревку промийте, обсушіть і наріжте шматочками зі стороною 2-3 см.
Сало складіть у каструлю з товстими стінками (я використовую чавунну), накрийте кришкою, поставте на слабкий вогонь і, періодично помішуючи, витоплюйте жир.

підчеревка

Якщо сало підгорає, влийте трохи води.
Час, який знадобиться для витоплення сала, залежить від його кількості. У середньому кілограм сала витоплюється близько години.

витоплення смальцю

Після того, як шматочки сала стануть практично сухими, процідіть жир, що витопився, через сито в окремий посуд, а шкварки перекладіть у сухий чистий посуд і зберігайте в холодильнику.

шкварки

Якщо хочете заготовити шкварки про запас, то залийте їх жиром, що витопився, остудіть і поставте в холодильник. Так шкварки можуть зберігатися кілька місяців. Зі шкварками можна смажити яєчню, картоплю, овочі. Можна полити ними вареники тощо. Також шкварки можна подрібнити в м'ясорубці, посолити, за бажанням додати продавлений через часникодавилку часник, і отриману масу подавати як намазку на хліб до борщу. Приємного апетиту!

Пов'язані рецепти
Консервований салат із кабачків

 цей салат став дуже доречним у сезон кабачків, коли їх потрібно було терміново утилізувати. Нещодавно ми відкрили першу баночку і вона одразу ж спорожніла. Вийшло дуже смачно і пікантно, тому в літній сезон не пропустіть цю закуску.

Мариновані сливи

Не готуйте сливи за цим рецептом! Це справжній наркотик! Але якщо все таки зважитеся приготувати їх, рецепт нижче, але не кажіть потім, що я вас не попереджала! А краще робіть одразу подвійну порцію.

Гранола

Склад граноли ви можете змінювати під себе, я додала смаколики, які люблю, і корисності, які хочу вживати, але в чистому вигляді не їм, такі як льон і гарбузове насіння. Я вживаю його дуже просто: заливаю йогуртом або ряжанкою - і сніданок готовий! Але ви можете додати її і до сиру чи посипати зверху пиріг, і навіть зробити салат.

В'ялений болгарський перець

Це приголомшлива закуска, можна використовувати як для брускета, так і додавати в несолодку випічку (хліб, піца, булочки), а можна хом'ячити просто з баночки.