You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Домашний майонез

Майонез - чи не найпопулярніший холодний соус у світі. Його використовують для заправки салатів і всіляких страв. У приготуванні домашнього майонезу немає нічого складного, але чомусь багато господинь воліють використовувати майонез промислового виробництва. Перевага останнього в довгому терміні зберігання, але домашній майонез однозначно корисніший, оскільки не містить шкідливих консервантів та інших добавок. Для приготування майонезу в домашніх умовах не потрібні жодні складні механізми, достатньо буде простого вінчика, а смак значно кращий за покупний. Проте в кулінарному співтоваристві вже досить довго ведеться пропаганда шкоди майонезу, створюються цілі групи противників цього соусу, які висміюють його любителів. Зізнаюся, мене ця тенденція також краєм зачепила - ми майже відмовилися від майонезу. У принципі влітку воно й зрозуміло, свіжі овочі просять оливкової олії, а не важких соусів. А ось взимку я знову згадала про цей соус і мені навіть стало якось незручно перед його творцями за свою поведінку. Річ у тім, що не потрібно користуватися магазинними соусами, які вже давно не мають нічого спільного зі справжнім майонезом - майонез можна приготувати вдома самостійно за 15 хвилин. По-друге, не потрібно смажити майонез, заливати ним усе підряд, а якщо грамотно використовувати його у стравах, то він може прикрасити й зробити смачною страву. Загалом, не забувайте про цей соус, навчіться готувати його самостійно і грамотно використовуйте у своїх стравах і ваша їжа буде смачною.

домашній майонез

Склад:

  • яєчний жовток - 1 шт.
  • гірчиця - 0,5 ч. л.
  • цукор - дрібка
  • сіль - дрібка
  • лимонний сік (або білий бальзамічний оцет) - 0,5 ч. л.
  • соняшникова або оливкова олія - 100 мл
  • вершки 33-35% (за бажанням) - 1 ст. л.

Приготування домашнього майонезу:

Оскільки яєчний жовток не проходить ніякої термічної обробки, то необхідно використовувати найсвіжіші яйця, які попередньо вимиті мильним розчином.
Відокремте жовток і вилийте його в тарілку. Туди ж додайте сіль, цукор і гірчицю.

жовток, гірчиця, сіль і цукор

Вінчиком плавними рухами змішайте масу.

Вінчиком плавними рухами змішайте масу.

приготування майонезу

Потім влийте 20 мл олії і віночком змішайте до однорідності.

.

приготування майонезу

Коли французи вигадали майонез, ще не було віночків і цей соус змішували дерев'яною лопаткою енергійними розтираючими рухами, тому не варто віночком збивати масу, достатньо просто розтирати її. Продовжуйте вливати олію порціями по 20 мл, щоразу втручаючись в олію до однорідності.
Коли маса стане однорідною і перестане стікати з вінчика, влийте лимонний сік або білий бальзамічний оцет і знову перемішайте. Це додасть майонезу пікантності та злегка освітлить його. Якщо вам необхідний соус білого кольору, то влийте вершки і знову змішайте масу до однорідності.

майонез із вершками

домашній майонез

Після цього майонез можна використовувати для приготування страв.
Зберігається домашній майонез у холодильнику 1-2 доби.

майонез

Приємного апетиту!

Пов'язані рецепти
Заварний фісташковий крем

Дуже смачний крем з ароматом і смаком фісташок. Інтенсивність смаку залежить від кількості фісташкової пасти, яку ви додасте в крем. Цей крем відмінно підійде для наповнення еклерів, профітролів і шу та для інших тортів і тістечок.

Журавлинно-імбирний соус

Дуже люблю цей соус за багатогранність смаку та універсальність. Ідеально пасує до птиці (курка, індичка) та свинини. А також може бути використаний як топінг для морозива. Ну і, звісно ж, ним можна поливати млинці, оладки, сирники і т.д.

Соус "Песто"

Соус "Песто" - популярний італійський соус, який готують із базиліка, оливкової олії та сиру. "Песто" ідеально поєднується з різноманітними макаронами, підходить як заправка до салатів, відмінно доповнить смак рибних і м'ясних страв. Полийте цим соусом котлети або запечену рибу, і ви здивуєтеся, наскільки смак страви збагатиться. Класичний "песто" готують у мармуровій ступці з дерев'яним товкачем, але століття прогресу спростило та прискорило процес максимально - подрібніть усі складові у блендері та вуаля, соус готовий!

.

Лимонний крем - курд (Lemon curd)

Лимонний курд - це один із класичних заварних кремів, у якому замість молока використовується фруктовий сік, у нашому випадку лимонний. Його можна використовувати з тостами, як начинку в тартах, тістечках тощо. Крем виходить досить щільний, а постоявши в холодильнику, набирає хорошої структури. Крім того, він має дуже яскравий і життєрадісний колір, що дуже доречно сирою і холодною осінню.