You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Банановий пиріг із соком маракуї

Свіжі банани, на моє глибоке переконання, не вирізняються особливою оригінальністю смаку. Абсолютно ж інша справа – банани у випічці. Вони перетворюються на чудові й шалено ароматні фрукти, аромат який вабить і чарує. Саме тому я часто використовую їх у різноманітних пирогах і кексах - кращого натурального ароматизатора та збудника апетиту важко й придумати!

Цей пиріг прекрасний усім – ніжне і м'яке тісто, шапочка з бананів із карамельним відтінком і ноткою кисленької маракуї. Якщо у вас немає цього чудового фрукта, не поспішайте впадати у відчай – замініть маракуйю соком лимона або лайма, буде не менш смачно. А взагалі – пиріг рекомендую до приготування, зі склянкою молока – це справжня насолода.

банановий пиріг

Склад:

  • яйця - 3 шт.
  • цукор - 150 гр.
  • розтоплене вершкове масло - 200 гр.
  • борошно - 150 гр.
  • ванільний екстракт - 1 ст. л.
  • банан - 3-4 шт.
  • маракуйя – 3 шт.

для карамелі:

.
  • цукор - 150 гр.
  • вода - 4 ст. л.
  • сік лайма - 2 ст. л.

Приготування бананового пирога з маракуєю:

Дно круглої форми 22 см у діаметрі змастіть вершковим маслом. Краще використовувати форму не зі знімним бортиком, інакше карамель у процесі випікання може витікати. Я використовувала чавунну сковороду (ще бабусину) з високими бортиками.

Карамель:

У невеликий сотейник складіть цукор і воду, доведіть до кипіння і продовжуйте тримати на вогні, доки карамель не стане гарного бурштинового кольору.

.
цукор для карамелі
карамель

Зніміть ківш із вогню та додайте сік лайма. Одразу ж вилийте карамель на дно форми для випікання. У формі вона одразу затвердіє, це не страшно, під час випікання вона наново розтане та рівномірно розподілиться на дно.

карамель у формі

Начинка:

Банани наріжте кружальцями і змішайте з м'якоттю і соком двох плодів маракуї.

.
банани з соком маракуї

Розподіліть банани поверх карамелі. Вийде красиво, якщо банани лежатимуть не одним шаром, а двома-трьома шарами.

банани з карамеллю

Бісквіт:

На високій швидкості міксера збийте яйця і цукор до пишного, світлого стану протягом 10 хвилин.

.
яйця, збиті з цукром

Додайте ванільний екстракт і розтоплене вершкове масло.

.

Розріжте останню маракуйю, ложкою дістаньте соковиту м'якоть і додайте її в тісто. Усе знову добре перемішайте.

Все знову добре перемішайте.

Просійте в тісто борошно і перемішайте силіконовою лопаткою від низу до верху, полегшуючи тісто і не даючи йому осісти.

.
тісто з борошном
тісто для пирога

Тісто вилийте поверх бананів і розрівняйте.

тісто у формі

Випікайте в заздалегідь розігрітій до 180С духовці 35-40 хвилин або доки дерев'яна шпажка не буде виходити сухою.

готовий пиріг

Готовому пирогу дайте 5 хвилин відпочити у формі.

Тонким і гострим ножем пройдіться вздовж бортиків форми. Потім зверху покладіть велику тарілку і переверніть форму — пиріг легко опиниться на тарілці. Будьте обережні, оскільки може капати гаряча рідка карамель.

пиріг з бананами

Остудіть пиріг і подавайте.

Приємного апетиту!

Пов'язані рецепти
Литовська хала

Смачна, дуже ніжна і досить проста в приготуванні дріжджова випічка, в міру солодка і дуже м'яка. Рецептом хали поділилася у себе на сторінці Ольга Пекарько, а Оля знає толк у булках. Зі шматочком масла, джемом або просто з чаєм - це дуже смачно!

Торт з яєчними жовтками

Кекс виходить у міру солодким і розсипчастим. Я на ніч залишаю його в герметично закритій тарі, а вранці він перетворюється на ніжний десерт, що тане в роті. У тісто я додаю домашні цукати з апельсина, а також сироп від них, але ви можете додати шоколад у краплях, ягоди, сухофрукти, цедру, та й узагалі, все, що забажаєте. Приємних експериментів!

Турецький бублик симіт

«Для турків симіт – те саме, що для французів багет. Це не просто хліб. Це стиль життя. Із симіту починається ранок, симітом підкріплюються опівдні, отримуючи гарний заряд енергії... Хрусткий кунжут, ледь солодкувата рум'яна скоринка, неймовірно ніжний «вершковий» м'якуш– заради симіту варто повозитися з тістом!", - прочитала я у ЖЖ у Natalikka і вирішила неодмінно приготувати цих красенів. Тим паче, що процес не дуже довгий і складний.

Коричнева коса

Приготується тісто дуже швидко, вправність знадобиться тільки у згортанні рулету в косу і кільце. Але й це складніше описати, ніж зробити. Тісто виходить у міру солодким і в міру пишним, але ароматним і ніжним. Загалом, для сімейного чаювання - дуже гідна компанія.