You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Біляші (перемячі)

Коли я працювала в інформагентстві, заголовки найважливіших новин ми писали великими літерами - великий шрифт одразу впадає в око і привертає увагу. Якщо це правило перенести в кулінарію, то назву цього рецепта потрібно писати БЕЛЯШІ (ПЕРЕМ'ЯЧІ), бо це справді дуже смачно і легко потягне на ТОП-рецепт.
Вам доводилося коли-небудь купувати пиріжки на ринку в бабусь? Я давно цього не роблю через огиду, навіть якщо бабуся, яка продає, дуже охайна. Але раніше, у студентські роки, я з'їв величезну кількість пиріжків, зокрема й біляшів, і вони здавалися шалено смачними, може ще й тому, що студент завжди голодний. До чого такий довгий вступ, - запитаєте ви? До того, що всі, хто куштував ці біляші, в один голос стверджують, що вони набагато смачніші за пиріжки, які продаються на ринку. Тісто в них дуже ніжне, пористе, повітряне, відмінно просмажується і виходить просто чарівним. Ну а м'ясна начинка виходить соковитою і також дуже смачною. До речі, ще одне цікаве зауваження: звична нам назва "біляші" в татарській кухні, звідки вона і походить, означає великий печений пиріг із прісного тіста з різноманітною начинкою, найчастіше з дрібно нарізаного м'яса. А ось смажений в олії круглий пиріжок із дріжджового тіста з начинкою та з отвором з одного боку в татарській кухні називається перем'яч або перемеч. Але як би вони не називалися, ці пиріжки - біляші або перем'ячі, готувати їх потрібно обов'язково, дуже вже вони смачні! Щоправда не часто, оскільки це не найдієтичніша і найкорисніша їжа. Але взимку, коли так потрібні калорії, щоб зігрітися, можна себе побалувати біляшами-перем'ячами, правда?

біляші з маслом


Склад (на 25-30 шт.):

тісто:

  • молоко – 300 мл
  • вода – 75 мл
  • яйце - 1 шт.
  • борошно – 3- 3,5 ст.
  • цукор – 1 ст. л.
  • дріжджі сухі – 5 гр.
  • масло вершкове – 50 гр.
  • олія соняшникова – 4 ст. л.
  • сіль – 1 ч. л.

начинка:

  • м'ясо (я брала яловичину+свинину) - 750 гр.
  • яйце – 1 шт.
  • цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • молоко або вода – 0,5 ст.
  • сіль, перець - за смаком
  • кріп - половину пучка

для смаження:

  • рафінована соняшникова олія


Приготування біляшів (перем'ячів):

У миску влийте тепле молоко, додайте теплу воду (отримана маса не повинна бути дуже гарячою, щоб не заварити дріжджі, температура має бути такою, щоб шкірі було комфортно). У рідині розчиніть сіль і цукор, всипте дріжджі та перемішайте. Додайте кімнатної температури вершкове масло, яйце і знову перемішайте.

молоко вода і масло

молоко, дріжджі та масло

молоко, дріжджі та яйця

Потім всипте борошно і замісіть не дуже густе тісто.

тісто дріжджове для біляшів

Накрийте миску плівкою і поставте тісто в тепле місце на 30 хвилин, щоб воно підійшло.

.

тісто дріжджове для біляшів

Після того, як тісто збільшиться в об'ємі, додайте в нього соняшникову олію, обімніть його і знову поставте ще на 30 хвилин, щоб воно підійшло.

.

дріжджове тісто для біляшів

Тим часом приготуйте начинку. Для цього пропустіть через м'ясорубку м'ясо і цибулю, додайте сіль, перець, яйце, молоко (або воду) і дрібно нарізаний кріп. Усе перемішайте до однорідності.

фарш для біляшів

Готове тісто викладіть на присипаний борошном стіл, злегка вимістіть, але не підмішуйте багато борошна, щоб не зробити тісто забитим. Правильне тісто має залишатися злегка живим і дуже м'яким.

тісто для біляшів

Розділіть тісто, відщипуючи руками колобки розміром з велике яйце.

шматочки тіста для біляшів

На припорошеному борошном столі рукою розімніть тісто в корж. У центр коржика покладіть столову ложку фаршу і зліпіть біляш.

ліплення біляшів

Для цього просто тісто з країв натягуйте в центр і злегка приминайте рукою.

ліплення біляшів

біляші

У сковороді розігрійте соняшникову олію. Олії має бути багато, щоб біляші вільно в ній плавали, не торкаючись дна.
Пиріжки занурте в олію відкритим боком донизу і доведіть їх до рум'янцю, а потім переверніть і рум'яньте другий бік (у мене на фото пиріжки надто світлі, поквапилась їх перевернути).

біляші на сковороді

біляші в олії

біляші смажені

Готові біляші-перечячі вийміть і покладіть на паперову серветку, щоб позбутися зайвого жиру.
. У процесі смаження не забувайте підливати в сковороду олію, щоб її кількості було достатньо для смаження.
Для мене перем'ячі в компанії з овочевим салатом можуть стати повноцінним обідом, а ви орієнтуйтеся на свої вподобання - можна з'їсти їх із супом, салатом або солодким чаєм. Приємного апетиту!

Пов'язані рецепти
Литовська хала

Смачна, дуже ніжна і досить проста в приготуванні дріжджова випічка, в міру солодка і дуже м'яка. Рецептом хали поділилася у себе на сторінці Ольга Пекарько, а Оля знає толк у булках. Зі шматочком масла, джемом або просто з чаєм - це дуже смачно!

Торт з яєчними жовтками

Кекс виходить у міру солодким і розсипчастим. Я на ніч залишаю його в герметично закритій тарі, а вранці він перетворюється на ніжний десерт, що тане в роті. У тісто я додаю домашні цукати з апельсина, а також сироп від них, але ви можете додати шоколад у краплях, ягоди, сухофрукти, цедру, та й узагалі, все, що забажаєте. Приємних експериментів!

Турецький бублик симіт

«Для турків симіт – те саме, що для французів багет. Це не просто хліб. Це стиль життя. Із симіту починається ранок, симітом підкріплюються опівдні, отримуючи гарний заряд енергії... Хрусткий кунжут, ледь солодкувата рум'яна скоринка, неймовірно ніжний «вершковий» м'якуш– заради симіту варто повозитися з тістом!", - прочитала я у ЖЖ у Natalikka і вирішила неодмінно приготувати цих красенів. Тим паче, що процес не дуже довгий і складний.

Коричнева коса

Приготується тісто дуже швидко, вправність знадобиться тільки у згортанні рулету в косу і кільце. Але й це складніше описати, ніж зробити. Тісто виходить у міру солодким і в міру пишним, але ароматним і ніжним. Загалом, для сімейного чаювання - дуже гідна компанія.