You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Французьке печиво "Мадлен"

Мадлен - це французьке бісквітне печиво невеликого розміру, зазвичай у формі морських гребінців. Ця випічка має незмінний успіх у Франції та Європі загалом. Своєю світовою популярністю «мадленки» завдячують роману Марселя Пруста «У пошуках втраченого часу», де в одній із найзнаменитіших сцен світової літератури головний герой занурює печиво в чай - і на сотні сторінок переноситься в дитинство, з яким у нього навіки асоціюється смак цього печива. Коли я побачила вперше це печиво, то подумала, що воно якесь браковане - через роздуту гірку на звороті. Тепер я знаю, що це класичне французьке печиво, і саме ця гірка, яку називають "вітрило", робить його справжнім печивом "Мадлен". Тісто готується за принципом звичайного бісквітного, тільки воно "визріває" ніч, після чого випікається. І це класно - з вечора можна приготувати тісто, а вранці за 30 хвилин напекти гору печива і покликати сім'ю на ароматний сніданок. Їдять "мадлен", занурюючи в цукровий сироп з лікером або ромом - бісквіт, як губка, вбирає сироп і стає дуже м'яким, соковитим та буквально тане в роті.
До речі, якщо у вас немає спеціальних форм-черепашок, то можна приготувати це печиво у формочках для кексів, наповнюючи їх 1,5-2 чайними ложками тіста - на смаку це не відіб'ється і ви зможете потішити себе м'яким бісквітним французьким печивом. Кому цікаво, розповім трохи історії появи цього печива. Якщо ж історія ніколи не була вашим захопленням, то можете сміливо переходити до переліку інгредієнтів і процесу приготування. Не дивлячись на те, що "мадленки" вважаються французьким печивом, їхня історія почалася з поляків. Одного разу 1755 року польський король Станіслав Лещинський давав у Парижі бал, але раптово захворів його кухар. Щоб гості не залишилися без частування, кмітлива служниця нашвидкуруч приготувала печиво у формі черепашки за рецептом своєї бабусі. Десерт викликав фурор серед гостей, тому було вирішено назвати печиво на ім'я дівчини - Мадлен. Марія Лещинська - королева Франції та дружина Людовика XV, передала рецепт “Мадлен” кондитерам Версаля і це печиво з'явилось на столі короля Людовика. Тоді Франція беззастережно диктувала моду практично на все, тому вишукане, і водночас просте у приготуванні печиво стало улюбленим десертом європейської знаті. Навіть у “Кулінарному словнику” Олександра Дюма описано це печиво, оскільки на той час “Мадлен” вже подавали до столу в кожному пристойному домі Франції.

мадлен

Склад (близько 20 шт.)

  • яйця - 250 гр. (близько 4,5 шт.)
  • цукор - 250 гр.
  • каштановий мед - 12 гр.
  • половина стручка ванілі
  • борошно - 250 гр.
  • вершкове масло - 250 гр.
  • розпушувач - 10 гр.
  • цедра 0,5 лимона

Приготування печива "Мадлен":

Просійте борошно з розпушувачем. Масло розтопіть на повільному вогні та злегка прожаріть. Якщо масло просто розтопити, то печиво буде дуже жирним.

масло на пательні

топлене масло

Охолодіть масло до 50 градусів.
Яйця збийте з цукром, медом і насінням ванілі.

.

яйця, цукор і мед

Якщо у вас немає каштанового меду, візьміть липовий або будь-який інший, який не має інтенсивно вираженого запаху.

.

яєчна маса

У яєчну суміш всипте борошно і вершкове масло та добре перемішайте.

В яєчну суміш всипте борошно і вершкове масло.

тісто

тісто з маслом

Затем додайте лимонну цедру і ретельно перемішайте.

.

тісто з цедрою

Тісто перекладіть у ємність, накрийте харчовою плівкою так, щоб вона стикалася з поверхнею тіста, і приберіть на ніч у холодильник.

.

тісто для мадлен

Формочки для мадлен ретельно змастіть вершковим маслом і присипте борошном.

.

форма для мадлен

Готове тісто перекладіть у кулінарний мішок і відсадіть у формочки, заповнюючи їх лише на одну третину, уздовж формочки.

.

тісто для мадлен після визрівання

тісто для мадлен у формі

Форму з тістом поставте в розігріту до 220 градусів духовку на 3 хвилини. Потім вимкніть духовку - це дозволить мадлен підніматися рівномірно. Будьте уважні, щойно печиво стане золотистого кольору (через 8-10 хвилин), увімкніть духовку на 160 градусів і тримайте печиво ще близько 5 хвилин, щоб воно злегка підсохло.

мадлен у формі

Горячі мадлен вийміть із форми і перекладіть на блюдо. За бажанням печиво можна посипати цукровою пудрою.
. Приємного апетиту!

Пов'язані рецепти
Литовська хала

Смачна, дуже ніжна і досить проста в приготуванні дріжджова випічка, в міру солодка і дуже м'яка. Рецептом хали поділилася у себе на сторінці Ольга Пекарько, а Оля знає толк у булках. Зі шматочком масла, джемом або просто з чаєм - це дуже смачно!

Торт з яєчними жовтками

Кекс виходить у міру солодким і розсипчастим. Я на ніч залишаю його в герметично закритій тарі, а вранці він перетворюється на ніжний десерт, що тане в роті. У тісто я додаю домашні цукати з апельсина, а також сироп від них, але ви можете додати шоколад у краплях, ягоди, сухофрукти, цедру, та й узагалі, все, що забажаєте. Приємних експериментів!

Турецький бублик симіт

«Для турків симіт – те саме, що для французів багет. Це не просто хліб. Це стиль життя. Із симіту починається ранок, симітом підкріплюються опівдні, отримуючи гарний заряд енергії... Хрусткий кунжут, ледь солодкувата рум'яна скоринка, неймовірно ніжний «вершковий» м'якуш– заради симіту варто повозитися з тістом!", - прочитала я у ЖЖ у Natalikka і вирішила неодмінно приготувати цих красенів. Тим паче, що процес не дуже довгий і складний.

Коричнева коса

Приготується тісто дуже швидко, вправність знадобиться тільки у згортанні рулету в косу і кільце. Але й це складніше описати, ніж зробити. Тісто виходить у міру солодким і в міру пишним, але ароматним і ніжним. Загалом, для сімейного чаювання - дуже гідна компанія.