You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Пампушки з повидлом

У нас удома в Криму на Різдво завжди готували 12 пісних страв, з яких обов'язковою і неодмінною була кутя. Але коли я потрапила на Різдво до Львова, дізналася, що другою обов'язковою різдвяною стравою є пампушки з повидлом, які там називаються пампухи. Це смажені в олії пиріжки з дріжджового тіста з начинкою з густого варення або повидла. Зізнаюся, це дуже калорійно, проте й дуже смачно. Тісто в пампушках дуже м'яке та ніжне. Майте на увазі, що густіша начинка, то менше розм'якне від неї тісто, ідеально брати повидло. Загалом, розширюйте своє різдвяне меню пампушками - вони смачні та припадуть до душі всім!

пампухи

Склад (на 25-30 шт.):

тісто:

  • молоко – 300 мл
  • вода – 75 мл
  • яйце - 1 шт.
  • борошно – 3- 3,5 ст.
  • цукор – 1 ст. л.
  • дріжджі сухі – 5 гр.
  • масло вершкове – 50 гр.
  • олія соняшникова – 4 ст. л.
  • сіль – 1 ч. л.

начинка:

  • густе повидло - 150-200 гр.

для смаження:

  • рафінована соняшникова олія

Приготування пампушок із повидлом:

У мисці змішайте тепле молоко з теплою водою (температура має бути приємною для шкіри). У рідині розчиніть сіль і цукор, всипте дріжджі та перемішайте. Додайте кімнатної температури вершкове масло, яйце і знову перемішайте.

молоко вода і масло

молоко, дріжджі та масло

молоко, дріжджі та яйця

Всипте просіяне борошно і замісіть не дуже густе м'яке тісто.

тісто дріжджове для біляшів

Миску накрийте плівкою і поставте в тепле місце на 30 хвилин, щоб тісто підійшло.

.

тісто дріжджове для біляшів

Після того, як тісто збільшиться в об'ємі, додайте в нього соняшникову олію, обімніть і знову поставте на 30 хвилин, щоб воно підійшло.

.

дріжджове тісто для біляшів

Готове тісто викладіть на припорошений борошном стіл, злегка вимістіть, але не підмішуйте багато борошна, щоб не зробити його забитим. Правильне тісто має залишатися злегка живим і дуже м'яким.

тісто для біляшів

Розділіть тісто, відщипуючи руками колобки розміром з велике яйце.

шматочки тіста для біляшів

На припорошеному борошном столі рукою розімніть тісто в корж. У центр коржа покладіть ложку повидла і зліпіть пампушок. Слідкуйте, щоб не залишалося отворів, інакше начинка витече і почне горіти.

ліплення пампушок

пампушки з повидлом

У сковороді розігрійте соняшникову олію. Олії має бути багато, щоб пампушки вільно в ній плавали, не торкаючись дна.

смаження пампушок

Пампушки занурте в олію і доведіть їх до рум'янцю, потім переверніть і зарум'яньте другий бік. Готові пампушки викладіть на паперову серветку, щоб позбутися надлишків жиру.
Перед подачею посипте пампушки цукровою пудрою.

пампушки з цукровою пудрою

Приємного апетиту!

Пов'язані рецепти
Литовська хала

Смачна, дуже ніжна і досить проста в приготуванні дріжджова випічка, в міру солодка і дуже м'яка. Рецептом хали поділилася у себе на сторінці Ольга Пекарько, а Оля знає толк у булках. Зі шматочком масла, джемом або просто з чаєм - це дуже смачно!

Торт з яєчними жовтками

Кекс виходить у міру солодким і розсипчастим. Я на ніч залишаю його в герметично закритій тарі, а вранці він перетворюється на ніжний десерт, що тане в роті. У тісто я додаю домашні цукати з апельсина, а також сироп від них, але ви можете додати шоколад у краплях, ягоди, сухофрукти, цедру, та й узагалі, все, що забажаєте. Приємних експериментів!

Турецький бублик симіт

«Для турків симіт – те саме, що для французів багет. Це не просто хліб. Це стиль життя. Із симіту починається ранок, симітом підкріплюються опівдні, отримуючи гарний заряд енергії... Хрусткий кунжут, ледь солодкувата рум'яна скоринка, неймовірно ніжний «вершковий» м'якуш– заради симіту варто повозитися з тістом!", - прочитала я у ЖЖ у Natalikka і вирішила неодмінно приготувати цих красенів. Тим паче, що процес не дуже довгий і складний.

Коричнева коса

Приготується тісто дуже швидко, вправність знадобиться тільки у згортанні рулету в косу і кільце. Але й це складніше описати, ніж зробити. Тісто виходить у міру солодким і в міру пишним, але ароматним і ніжним. Загалом, для сімейного чаювання - дуже гідна компанія.