You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Плюшки з цукром

Дріжджове тісто - моя слабкість, а плюшки - подвійна! Я можу проміняти всі креми й мусові торти на одну свіжу й ароматну плюшку. Причому плюшки - вони ж універсальні ласощі: і сніданок, і підвечірок; влітку з холодним молоком, взимку - з гарячим чаєм, завжди смачні! І хоч із дріжджовим тістом я люблю працювати, але ось плюшки ще ніколи не готувала. Рецепт знайшла в старій радянській книжці Кенгіса (1981 р.), там же детально показували формування виробів. Для наочності вирішила ще вивчити інтернет і з подивом виявила, що основна маса користувачів пропонує спосіб поштучного формування - коли маленька кулька тіста розгортається в пласт, змащується, скручується рулетом, а потім із неї формується плюшечка. Я спробувала обидва варіанти і можу заявити, що книжковий варіант у рази швидший, а вироби виходять акуратнішими. Вам покажу обидва, а ви вже визначайтеся для себе, який більше до душі.

Ще одне зауваження: борошна в мене пішло менше, ніж зазначено в книжковому рецепті. Я думаю, це пов'язано з тим, що раніше борошно було нижчої якості, зі слабкою клейковиною, і його було потрібно більше. Я напишу свої пропорції, але раджу все борошно одразу не всипати, а дивитися по тісту, скільки воно саме візьме. До речі, плюшки виходять у міру солодкі, якщо любите солодше, просто збільште кількість цукру в посипці. І не бійтеся, плюшки не такі складні в приготуванні, як здається на перший погляд.

плюшки з молоком

Склад (близько 20 шт.):

тісто:

  • борошно - 2 ст.
  • цукор - 4 ст. л.
  • масло вершкове - 4 ст. л.
  • яйця - 2-3 шт.
  • дріжджі пресовані - 10 гр.
  • соль - 1,4 ч. л.
  • вода або молоко - 0,5 ст.

плюшки:

  • вершкова олія - 3 ст. л.
  • цукор - 3 ст. л.
  • яйце для змащення - 1 шт.

Приготування булочок:

Я використовувала винятково молоко, у рецепті пропонується також варіант винятково на воді, але думаю, що якщо взяти і того, і іншого в рівних пропорціях, теж вийде непогано.

.

опара:

У теплому молоці (не гарячому!) розчиніть дріжджі та всипте 0,5 ст. борошна.

.

молоко і дріжджі

опара

Миску з опарою накрийте рушником або харчовою плівкою і поставте в тепле місце без протягів. Опара має бродити близько 3,5 годин за температури близько 28-30 градусів. Під час бродіння на поверхні опари з'являтимуться бульбашки, що лопаються. Щойно опара почне осідати, можна починати замішувати тісто.

опара, що піднялася

тісто:

Додайте в опару яйця, змішані з сіллю та цукром і перемішайте.

.
опара з яйцями

Поступово всипте борошно, що залишилося. Будьте уважні - борошна може знадобитися більше або менше. Дивіться за консистенцією тіста, воно має бути пружним, але водночас досить м'яким і податливим.

тісто

Добре вимісіть тісто протягом 5-7 хвилин, воно має добре відлипати від рук. Наприкінці замісу додайте вершкове масло, розм'якшене до консистенції густої сметани.

тісто з маслом

Готове тісто знову накрийте і поставте в тепле місце для подальшого бродіння.

.
дріжджове тісто

Приблизно через годину обімніть тісто і вкладіть його на стіл.

дріжджове тісто, що розстоялося

Тривалість бродіння може відрізнятися залежно від температури повітря в приміщенні.

формування:

Як я вже говорила, я пробувала два способи формування булочок. перший мені сподобався менше, але він найбільш поширений в інтернеті. Покажу його вам теж.

I спосіб:

Невеликий шматочок тіста розкачайте в пласт і змастіть розтопленим вершковим маслом, а потім посипте цукром.

формування булочок (1)

Складіть рулет навпіл і притисніть його, так, щоб одна частина рулету була над іншою.

.
формування булочок (1)

З боку згину зробіть ножем надріз, не дорізаючи до краю тіста.

.
формування булочок (1)

Виверніть краї в різні боки, ніби відкриваючи книжку.

формування плюшок (1)

Готову плюшку перекладіть на застелене пергаментом деко.

.

II спосіб:

Цей спосіб пропонується в книзі і мені він сподобався набагато більше. По-перше, це швидше, по-друге, вироби виходять однакової рівної форми.

.

Розкачайте все тісто в пласт завтовшки близько 5 мм і завширшки близько 20 см. Змастіть поверхню тіста вершковим маслом, розтопленим до консистенції густої сметани, і присипте цукром.

.
пласт тіста з маслом і цукром

Зверніть тісто в щільний рулет.

рулет

Наріжте його на однакові шматки завширшки близько 2-3 см.

.

Кожен зі шматків надріжте з одного боку, не дорізаючи до іншого краю, і виверніть кінці в різні боки, відкриваючи як книжку.

.
нарізка плюшок

Викладіть булочки на застелене пергаментом деко і поставте в тепле місце на 1 годину для вистоювання.

.
формування булочок

У кінці вистоювання змастіть булочки зверху перебовтаним яйцем, за бажанням присипте ще зверху цукром, і випікайте в розігрітій до 200-220 градусів духовці 10-12 хвилин.

.
плюшки після вистоювання
плюшки

Ось так виглядають плюшки, сформовані першим і другим способом.

порівняння плюшок

Приємного апетиту!

Пов'язані рецепти
Литовська хала

Смачна, дуже ніжна і досить проста в приготуванні дріжджова випічка, в міру солодка і дуже м'яка. Рецептом хали поділилася у себе на сторінці Ольга Пекарько, а Оля знає толк у булках. Зі шматочком масла, джемом або просто з чаєм - це дуже смачно!

Торт з яєчними жовтками

Кекс виходить у міру солодким і розсипчастим. Я на ніч залишаю його в герметично закритій тарі, а вранці він перетворюється на ніжний десерт, що тане в роті. У тісто я додаю домашні цукати з апельсина, а також сироп від них, але ви можете додати шоколад у краплях, ягоди, сухофрукти, цедру, та й узагалі, все, що забажаєте. Приємних експериментів!

Турецький бублик симіт

«Для турків симіт – те саме, що для французів багет. Це не просто хліб. Це стиль життя. Із симіту починається ранок, симітом підкріплюються опівдні, отримуючи гарний заряд енергії... Хрусткий кунжут, ледь солодкувата рум'яна скоринка, неймовірно ніжний «вершковий» м'якуш– заради симіту варто повозитися з тістом!", - прочитала я у ЖЖ у Natalikka і вирішила неодмінно приготувати цих красенів. Тим паче, що процес не дуже довгий і складний.

Коричнева коса

Приготується тісто дуже швидко, вправність знадобиться тільки у згортанні рулету в косу і кільце. Але й це складніше описати, ніж зробити. Тісто виходить у міру солодким і в міру пишним, але ароматним і ніжним. Загалом, для сімейного чаювання - дуже гідна компанія.