You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Ромова баба

Найсмачнішу ромову бабу я купувала у фірмових магазинах "Roshen" у Києві - вона ніжна, просочена ромовим сиропом і просто тане в роті. Рецепт, звісно ж, секрет фірми. Але мені захотілося неодмінно навчитися готувати таку бабу вдома. Першим досвідом залишилася цілком задоволена - тісто у моєї "баби" вийшло пухким і повітряним, просочення зробило її соковитою і ароматною. Звичайно, є ще куди прагнути, щоб повторити магазинний аналог, але пробний екземпляр хороший. Спробуйте додати родзинок або цукатів, вони тут будуть дуже доречними. До речі, таку бабу можна взяти з собою в гості, що особливо актуально для періоду новорічних і різдвяних свят.

баба ромова

Склад:

тісто:

  • молоко - 100 мл
  • борошно - 1,5 ст.
  • яйця - 2 шт.
  • цукор - 3 ст. л.
  • сіль - дрібка
  • ванільний цукор - 10 гр.
  • вершкове масло - 60 гр.
  • дріжджі - 1 ч. л.
  • розпушувач - 5 гр.

заливка:

  • вода - 100 мл
  • цукор - 100 гр.
  • ром - за смаком

Приготування ромової баби:

Яйця злегка збийте з цукром, ванільним цукром і сіллю.

яйця, цукор і ваніль

Потім додайте тепле молоко і перемішайте.

.

яйця і молоко

Просійте в миску з яйцями борошно, розпушувач, всипте дріжджі і замісіть однорідне тісто.

яйця, борошно і дріжджі

тісто

Додайте розм'якшене вершкове масло і замісіть тісто.

тісто з маслом

тісто для ромової баби

Миску з тістом накрийте харчовою плівкою і поставте в тепле місце підходити.

.

тісто

Потім обімніть тісто і викладіть у форму. Я використовую силіконову, її не потрібно змащувати. Якщо використовуйте металеву, то попередньо змастіть її олією та присипте борошном.
Залиште тісто у формі ще на годину підніматися.

тісто у формі

Випікайте бабу в розігрітій до 180 градусів духовці до зарум'янювання - на 25-35 хвилин. Готовність перевірте дерев'яною шпажкою - вона повинна сухою виходити з тіста.

ромова баба у формі

Тим часом приготуйте заливку. Воду з цукром нагрівайте до розчинення цукру, потім влийте ром. Кількість рому регулюйте за власним смаком і залежно від того, чи вживатимуть її діти.

.

цукор і вода

Готову бабу злегка остудіть, проколіть у кількох місцях зубочисткою, не поспішаючи полийте цукровим сиропом і залиште, поки весь сироп не вбереться.

.

ромова баба в сиропі

ромова баба

При подачі можна посипати ромову бабу цукровою пудрою - робити це потрібно безпосередньо перед подачею на стіл, інакше пудри розчиниться.

шматочок ромової баби

Приємного апетиту!

Пов'язані рецепти
Литовська хала

Смачна, дуже ніжна і досить проста в приготуванні дріжджова випічка, в міру солодка і дуже м'яка. Рецептом хали поділилася у себе на сторінці Ольга Пекарько, а Оля знає толк у булках. Зі шматочком масла, джемом або просто з чаєм - це дуже смачно!

Торт з яєчними жовтками

Кекс виходить у міру солодким і розсипчастим. Я на ніч залишаю його в герметично закритій тарі, а вранці він перетворюється на ніжний десерт, що тане в роті. У тісто я додаю домашні цукати з апельсина, а також сироп від них, але ви можете додати шоколад у краплях, ягоди, сухофрукти, цедру, та й узагалі, все, що забажаєте. Приємних експериментів!

Турецький бублик симіт

«Для турків симіт – те саме, що для французів багет. Це не просто хліб. Це стиль життя. Із симіту починається ранок, симітом підкріплюються опівдні, отримуючи гарний заряд енергії... Хрусткий кунжут, ледь солодкувата рум'яна скоринка, неймовірно ніжний «вершковий» м'якуш– заради симіту варто повозитися з тістом!", - прочитала я у ЖЖ у Natalikka і вирішила неодмінно приготувати цих красенів. Тим паче, що процес не дуже довгий і складний.

Коричнева коса

Приготується тісто дуже швидко, вправність знадобиться тільки у згортанні рулету в косу і кільце. Але й це складніше описати, ніж зробити. Тісто виходить у міру солодким і в міру пишним, але ароматним і ніжним. Загалом, для сімейного чаювання - дуже гідна компанія.