You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Голубці в сметанно-томатному соусі

Традиційна та смачна страва. Кожна господиня готує їх по-своєму, а в нашій родині голубці готують за цим рецептом. Багато хто боїться готувати голубці через складнощі в підготовці капустяного листя, проте не варто лякатися, насправді це дуже просто та швидко, тому сміливо пробуйте!

голубці в сметанно-томатному соусі

Склад:

.
  • капуста білокачанна — 1 головка
  • фарш (свинина і яловичина) — 750-850 гр.
  • рис - 0,5 ст.
  • морква велика - 1 шт.
  • цибуля ріпчаста велика - 1 шт.
  • томатна паста - 3 ст. л.
  • сметана - 5 ст. л.
  • рослинна олія для смаження
  • соль, перець — за смаком

Приготування:

Спочатку потрібно підготувати капустяне листя, в яке потім буде загортатися фарш.
. Для цього на капусті навколо качана акуратно ножем зробіть надрізи і вийміть качан. Так капуста швидше пропариться і листя легше відокремлюватиметься від головки.

капуста без качана

Затем опустіть головку капусти стороною з качаном донизу в каструлю з киплячою водою і потримайте 2 хвилини, потім переверніть і знову потримайте 2 хвилини. Якщо капуста стара, то може знадобитися на 1-2 хвилини більше, якщо молода, цього часу буде достатньо, щоб листя розм'якшилося.

капуста в киплячій воді

Затем, для зручності, можна вийняти капусту на тарілку й акуратно, намагаючись не порвати листя, відокремити його від качана. Якщо всередині капусти листя буде ще твердуватим, то знову опустити її на кілька хвилин у киплячу воду і повторити процедуру.

капустяне листя для голубців

Але мені зручніше акуратно лопаточками відокремлювати листя прямо у воді, злегка підчіплюючи його. Таким чином верхнє листя не надто розм'якшується, а нижнє краще пропарюється. Найменші листочки, які залишилися від розбору капусти, не викидайте, а викладіть на дно каструлі, в якій варитимуться голубці. Раджу брати каструлю з товстими стінками. Потім з листя акуратно зріжте потовщення біля основи, але так, щоб випадково не утворилася дірочка.

листя капусти для голубців

Якщо головка капусти була великою, а ви полюбляєте маленькі голубці, то велике листя можна розрізати навпіл, проте з такого листя складніше закрутити голубці і новачкам не варто так робити.
. Потім приготуйте фарш. Для цього пропустіть м'ясо через м'ясорубку. Найсмачніше виходять голубці із суміші свинини та яловичини, але можна використовувати будь-яке м'ясо, яке вам до смаку.
Тим часом рис промийте, залийте холодною водою, щоб вона покривала крупу на кілька сантиметрів, і доведіть до кипіння. Після цього вогонь зменшіть і варіть до напівготовності - близько 10-12 хвилин. Після цього зайву воду злийте і рис остудіть. Тим часом цибулю і моркву очистіть, цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертку.
На сковороді розігрійте невелику кількість рафінованої соняшникової олії та обсмажте на ній овочі до м'якості. Якщо ви не любите моркву, можна її не додавати, однак зауважу, що в готових голубцях вона практично не відчувається, але робить їх набагато соковитішими.
У фарш додайте рис та овочі, сіль і перець за смаком і все ретельно перемішайте.

фарш для голубців

Затем візьміть один капустяний листок, покладіть в основу трохи фаршу і скрутіть як вам подобається - конвертиком, рулетиком і т. д.

.

голубці в каструлі

Викладіть голубці щільно в каструлю зверху на листя, яким ви вкрили дно, залийте водою, щоб вона покривала всі голубці, зверху покладіть тарілку догори дном і на неї поставте кухоль з водою. Такий прес не дасть змоги голубцям спливти та розкритися в процесі варіння.

варіння голубців

Поставте голубці на вогонь, а після того, як вони закиплять, зменшіть вогонь і варіть протягом 35-45 хвилин.
Тим часом у тарілці змішайте томатну пасту та сметану і додайте в каструлю. Після цього тушкуйте голубці ще 25-35 хвилин.

голубці в соусі

Подавайте голубці гарячими, полив їх сметаною, можна посипати зеленню.
Приємного апетиту!

Пов'язані рецепти
Дуже смачні сирники

Я великий шанувальник сирників, тому постійно випробовую різні їхні рецепти, і вдалими знахідками ділюся на сайті. У мене є і бананові сирники, і гарбузові, і смажено-печені. Але останні півроку я абсолютно припинила експерименти і готую завжди за одним рецептом, яким зі мною поділилася знайома дівчинка-рестораторка. Сирники виходять дуже ніжними, сирними, пишними і красивими. Ну а готуються на раз-два!

Молочна каша з рисом і гарбузом

Цей смачний і простий сніданок абсолютно нескладно готувати, здавалося б. Але якщо мами вже звикли готувати його «на око», мовляв, півсклянки туди, півсклянки сюди, то перший мій «млинець» виявився глевким, я не розрахувала кількість крупи, потім довелося в процесі підливати багато молока, і вийшло зовсім не те, чого очікувала. Тому, вдруге я ретельно зважила всі інгредієнти, щоб дотриматись пропорції, і вийшло чудово - в міру густа, в міру солодка, смачна каша.

Кролик, запечений з овочами

Кролик - м'ясо пісне, дієтичне, і не хочеться його «псувати» жорстким смаженням, жиром тощо. Тому я завжди намагаюся придумувати, як би приготувати кролика з мінімумом втручання. Ось цей рецепт - вдала варіація, яка, до того ж, вимагає від вас мінімум зусиль, хіба що обробити тушку і нарізати овочі. І вдало, що виходить і м'ясо, і гарнір до нього.

Буженина з індички в мультиварці

Обожнюю готувати в мультиварці: мінімум зусиль, мінімум жиру, а результат завжди дуже смачний. Ось і цей рецепт - простий і швидкий спосіб приготувати соковите та смачне м'ясо. Готову буженину можна просто класти до гарніру, на сендвічі, додати в салат тощо.