You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Кутя з рису

Кутя - ритуальна страва слов'ян: каша, зварена з цілих зерен пшениці (рідше ячменю або інших круп, а останнім часом — з рису), полита медом або присмачена цукром, із додаванням маку, родзинок, горіхів, молока та навіть варення. У слов'ян кутю обов'язково готують напередодні Різдва, Нового року та Водохреща. Бідна кутя готується перед Різдвом, Багата кутя - перед Новим роком, а Голодна (Водяна) кутя - перед Водохрещем. З рису кутя готується швидше, ніж з інших круп, тому останнім часом завойовує все більшу популярність серед господинь.

.

кутя з рису

Склад:

  • рис - 2 ст.
  • вода
  • цукор або мед - за смаком

за бажанням:

.
  • горіхи
  • родзинки
  • мак
  • сухофрукти

Приготування куті з рису:

Рис (краще брати довгозернистий рис, який не розварюється) ретельно промийте, залийте 4-ма склянками холодної води і поставте на вогонь. Коли вода закипить, зменшіть вогонь і варіть, постійно помішуючи, до готовності - близько 35-45 хвилин, не допускаючи розварювання рису. Готовий рис промийте холодною проточною водою, відкиньте на друшляк, щоб стекла вода. Потім рис заправте цукром або медом.
Кутю можна присмачити рубаними горіхами, меленим маком, розпареними родзинками або іншими сухофруктами. Готовій куті дайте настоятися кілька годин і подавайте.
Приємного апетиту!

Пов'язані рецепти
Дуже смачні сирники

Я великий шанувальник сирників, тому постійно випробовую різні їхні рецепти, і вдалими знахідками ділюся на сайті. У мене є і бананові сирники, і гарбузові, і смажено-печені. Але останні півроку я абсолютно припинила експерименти і готую завжди за одним рецептом, яким зі мною поділилася знайома дівчинка-рестораторка. Сирники виходять дуже ніжними, сирними, пишними і красивими. Ну а готуються на раз-два!

Молочна каша з рисом і гарбузом

Цей смачний і простий сніданок абсолютно нескладно готувати, здавалося б. Але якщо мами вже звикли готувати його «на око», мовляв, півсклянки туди, півсклянки сюди, то перший мій «млинець» виявився глевким, я не розрахувала кількість крупи, потім довелося в процесі підливати багато молока, і вийшло зовсім не те, чого очікувала. Тому, вдруге я ретельно зважила всі інгредієнти, щоб дотриматись пропорції, і вийшло чудово - в міру густа, в міру солодка, смачна каша.

Кролик, запечений з овочами

Кролик - м'ясо пісне, дієтичне, і не хочеться його «псувати» жорстким смаженням, жиром тощо. Тому я завжди намагаюся придумувати, як би приготувати кролика з мінімумом втручання. Ось цей рецепт - вдала варіація, яка, до того ж, вимагає від вас мінімум зусиль, хіба що обробити тушку і нарізати овочі. І вдало, що виходить і м'ясо, і гарнір до нього.

Буженина з індички в мультиварці

Обожнюю готувати в мультиварці: мінімум зусиль, мінімум жиру, а результат завжди дуже смачний. Ось і цей рецепт - простий і швидкий спосіб приготувати соковите та смачне м'ясо. Готову буженину можна просто класти до гарніру, на сендвічі, додати в салат тощо.