You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Краффіни

"Гуляючи по instagram" я натрапила на таку цікаву випічку, як Cruffins. Як виявилося, це гібрид Круасана і Мафіна. Два в одне, що може бути ще цікавіше? Очі заіскрилися, а руки засвербіли. Знайшла рецепт в інста, та й у мережі виявляється вже багато хто практикує цього "Чудо-звіра".
Склад (на 8 шт.):

  • борошно - 300 гр
  • вода тепла (35С) - 150 мл
  • цукор - 50 гр
  • вершкове масло (розтоплене) - 50 гр
  • морська сіль - 1 ч. ложка (можна замінити звичайною дрібного помелу)
  • сухі дріжджі - 7 гр
  • розм'якшене вершкове масло для змащення (шаруватості) тіста - 140 гр.

Приготування краффінів:

Дріжджі розчинити у воді з дрібкою цукру і залишити на 10 хвилин.

Муку просіяти, додати сіль, цукор. Усе розмішати, влити дріжджі, що підійшли, розтоплене вершкове масло і вимісити тісто, не менше 15 хвилин. Тісто має стати гладким і еластичним. Тісто сформувати в кулю і покласти в посудину, попередньо змащену олією, накрити плівкою або рушником і залишити підходити хвилин на 40 у теплому місці. Тісто має збільшитися вдвічі.

Тісто, що підійшло, обім'яти і розділити на 4 рівні частини. З кожної частини скачати кулю і покласти під плівку, давши відпочити 10 хвилин. Після, беремо кожну кулю і розгортаємо максимально тонко до прозорості та наскільки дозволяє тісто в довгий прямокутник (пласт шириною приблизно 20-22 см завдовжки, максимально на скільки дозволяє тісто), розгортаючи, допомагаємо розтягувати тісто руками. Потім пласт змащуємо розм'якшеним вершковим маслом по всьому периметру. Закручуємо щільно рулетом, злегка розтягуючи до країв, як під час формування багетом (хто працював із хлібом, той зрозуміє). Рулет розрізати гострим ножем уздовж. Згорнути кожну частину спіраллю (як равлика), зробити це треба так, щоб зрізи шарів були зовні. Робити це потрібно акуратно, оскільки тісто досить ніжне, м'яке і жирне. Заготовку покласти у форму для випічки мафінів. Повторити ті самі маніпуляції з рештою тіста. Заготовки накрити плівкою і дати підійти приблизно 1 годину. Автор рекомендує залишити підходити в теплому місці. Я б рекомендувала при кімнатній температурі, так як при вищій температурі, у мене масло почало сильно виділятися з тіста (витікати).

Духовку розігріти до 200 градусів. Випікати краффіни приблизно 20-25 хвилин. Якщо підгоратимуть, то накрити зверху мокрим пергаментом або фольгою. Готові краффіни посипати цукровою пудрою. Також можна начинити джемом, ганашем, заварним кремом або іншою начинкою. Краффіни зверху виходять хрусткими як круасан, а всередині м'які та повітряні.

Мої особисті спостереження:

Расходну кількість олії для змащення я б скоротила до 120 грам. Якщо у Вас форма для мафінів досить велика в діаметрі, то рекомендую робити не 8 шт., а 6 шт., щоб крафіни були більш пухкими.

Ну ось власне і все))) Робити легше, ніж описувати) Всім приємного!


Джерело цього рецепта взято з Instagram у користувача @cocco_cane.
Також, наведу як приклад посилання з YouTube авторки Luda Easy Cook https://www.youtube.com/watch?v=3FewXciRDMQТут можна наочно подивитись, як готувати ці диво смаколики. Рецепт трохи відрізняється.

Пов'язані рецепти
Литовська хала

Смачна, дуже ніжна і досить проста в приготуванні дріжджова випічка, в міру солодка і дуже м'яка. Рецептом хали поділилася у себе на сторінці Ольга Пекарько, а Оля знає толк у булках. Зі шматочком масла, джемом або просто з чаєм - це дуже смачно!

Торт з яєчними жовтками

Кекс виходить у міру солодким і розсипчастим. Я на ніч залишаю його в герметично закритій тарі, а вранці він перетворюється на ніжний десерт, що тане в роті. У тісто я додаю домашні цукати з апельсина, а також сироп від них, але ви можете додати шоколад у краплях, ягоди, сухофрукти, цедру, та й узагалі, все, що забажаєте. Приємних експериментів!

Турецький бублик симіт

«Для турків симіт – те саме, що для французів багет. Це не просто хліб. Це стиль життя. Із симіту починається ранок, симітом підкріплюються опівдні, отримуючи гарний заряд енергії... Хрусткий кунжут, ледь солодкувата рум'яна скоринка, неймовірно ніжний «вершковий» м'якуш– заради симіту варто повозитися з тістом!", - прочитала я у ЖЖ у Natalikka і вирішила неодмінно приготувати цих красенів. Тим паче, що процес не дуже довгий і складний.

Коричнева коса

Приготується тісто дуже швидко, вправність знадобиться тільки у згортанні рулету в косу і кільце. Але й це складніше описати, ніж зробити. Тісто виходить у міру солодким і в міру пишним, але ароматним і ніжним. Загалом, для сімейного чаювання - дуже гідна компанія.