You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Буженина в тісті

Бужениною, напевно, нікого не здивуєш - це просто і смачно (запечене з часником і ароматними травами м'ясо не може бути несмачним). Більшість господинь має свої улюблені та випробувані часом рецепти буженини. Але немає межі досконалості! Нещодавно я спробувала запекти буженину в тісті, і моєму захопленню не було меж: нескінченно ніжне й ароматне м'ясо не йде в жодне порівняння з традиційно запеченим у рукаві або фользі. Тісто не дає м'ясу висохнути, зберігає все багатство ароматів і смаку. Звісно, метушні трохи більше, адже потрібно замісити тісто, але воно настільки елементарне, що багато часу не забере, а ось результат вас приємно здивує. У гарячому вигляді м'ясо дуже ніжне, буквально тане в роті (ми його їли як гаряче на додачу до салату), а от коли вистигає, то ущільнюється та стає більше схожим на традиційну буженину, хоча однаково лишається надніжним та соковитим. Однозначно, це мій фаворит на сьогоднішній день серед рецептів буженини.

ніжна буженина в тісті

Склад:

  • свинина - 1,5 кг
  • борошно - 3 ст.
  • часник - невелика головка
  • вода - близько 1 ст.
  • соль, чорний перець
  • пряні трави

Приготування буженини в тісті:

Я використовувала свинячу шию - у ній багато жирових прошарків, які під час запікання не дають м'ясу висохнути. При бажанні можна взяти і більш пісний шматок: окіст або лопатку - дивіться за своїми уподобаннями.
М'ясо промийте й обсушіть серветками, обрізаючи зайві плівки та шматки жиру.

свинина зі спеціями

М'ясо натріть сіллю, свіжомеленим чорним перцем, меленим лавровим листом і пряними травами - орегано добре підійде, я зазвичай беру суміш прованських трав. М'ясо покладіть у миску, щільно закрийте харчовою плівкою і поставте в холодильник на добу. У мене м'ясо простояло дві доби (у процесі маринування я його кілька разів перевернула) - нічого страшного з ним не сталося, я б сказала, що навіть навпаки - воно краще промаринувалося.

м'ясо в маринаді

Чеснок очистіть. У м'ясі зробіть проколи і нашпигуйте його часником. Мені здається, справжньої буженини без часнику не буває, а кількість його вже дивіться на власний смак: комусь достатньо кількох зубчиків, комусь мало голівки.
. Приготуйте тісто. Для цього просійте склянку борошна та врійте в нього 1 склянку води.

.

вода і борошно

Затем, поступово підсипаючи борошно, замісіть м'яке тісто, що не липне до рук.

.

тісто для буженини

Стіл притрусіть борошном і розкачайте тісто в пласт завтовшки близько 0,5-1 см.

.

м'ясо на тісті

М'ясо загорніть у тісто, надійно защипуючи краї. Слідкуйте, щоб тісто ніде не порвалося, інакше м'ясний сік витече і смак страви постраждає.

Вгорі зробіть пару отворів, щоб виходила зайва пара.

.

м'ясо в тісті

Глибоке деко трохи змастіть рослинною олією або застеліть пергаментом і викладіть на нього буженину.
. Запікайте м'ясо в розігрітій до 180-200 градусів духовці. Під час запікання через отвори може витекти трохи рідини - нічого страшного, основна її частина залишиться в м'ясі. Через півтори години проткніть м'ясо через отвір вузьким ножем - якщо сік, що виступив, безбарвний, не має рожевого або кров'яного відтінку, значить, м'ясо готове.
Я запікала м'ясо близько двох годин. У будь-якому разі аромат, який доноситиметься з кухні, підкаже, що ви на правильному шляху.
Деко з бужениною залиште в закритій вимкненій духовці до повного охолодження.

запечена буженина

Затем обережно видаліть скоринку з тіста. Будьте обережні - може вилитися багато гарячого соку.

буженина в тісті

Горяче м'ясо дуже ніжне і злегка пухке, але дуже смачне, його можна одразу ж нарізати скибочками і подавати.

.

соковита юуженина

Якщо хочете отримати більш щільну буженину, доведеться почекати, поки вона остаточно охолоне, а після цього вже нарізати.

.

Приємного апетиту!

Пов'язані рецепти
Дуже смачні сирники

Я великий шанувальник сирників, тому постійно випробовую різні їхні рецепти, і вдалими знахідками ділюся на сайті. У мене є і бананові сирники, і гарбузові, і смажено-печені. Але останні півроку я абсолютно припинила експерименти і готую завжди за одним рецептом, яким зі мною поділилася знайома дівчинка-рестораторка. Сирники виходять дуже ніжними, сирними, пишними і красивими. Ну а готуються на раз-два!

Молочна каша з рисом і гарбузом

Цей смачний і простий сніданок абсолютно нескладно готувати, здавалося б. Але якщо мами вже звикли готувати його «на око», мовляв, півсклянки туди, півсклянки сюди, то перший мій «млинець» виявився глевким, я не розрахувала кількість крупи, потім довелося в процесі підливати багато молока, і вийшло зовсім не те, чого очікувала. Тому, вдруге я ретельно зважила всі інгредієнти, щоб дотриматись пропорції, і вийшло чудово - в міру густа, в міру солодка, смачна каша.

Кролик, запечений з овочами

Кролик - м'ясо пісне, дієтичне, і не хочеться його «псувати» жорстким смаженням, жиром тощо. Тому я завжди намагаюся придумувати, як би приготувати кролика з мінімумом втручання. Ось цей рецепт - вдала варіація, яка, до того ж, вимагає від вас мінімум зусиль, хіба що обробити тушку і нарізати овочі. І вдало, що виходить і м'ясо, і гарнір до нього.

Буженина з індички в мультиварці

Обожнюю готувати в мультиварці: мінімум зусиль, мінімум жиру, а результат завжди дуже смачний. Ось і цей рецепт - простий і швидкий спосіб приготувати соковите та смачне м'ясо. Готову буженину можна просто класти до гарніру, на сендвічі, додати в салат тощо.