You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Курча тапака (табака)

Курча тапака (або, як заведено в нас, табака) - кавказька страва, що дістала назву або від вірменського слова "тапак" - плоский, або від грузинського "тапа" - спеціальна пательня для його приготування. По-простому, це курча, спеціально сплющене і обсмажене на сковороді. Для приготування обов'язково беріть курча, інакше не вдасться домогтися потрібної плоскої форми. Все інше дуже просто - сіль, перець, спеції та час для повільного смаження. Виходить дуже смачно, особливо якщо подавати з різними соусами.

курча табака

Приготування:

  • курча (вагою по 1 кг) - 1 шт.
  • олія соняшникова - 4-5 ст. л.
  • сіль, перець - за смаком
  • коріандр мелений - 1 ч. л.
  • куркума - 0,5 ч. л.

Приготування курчати тапака (табака):

Курча вимийте і видаліть із крил крайню фалангу.

.

крило без фаланги

Курча розріжте вздовж хребта (з боку спини). Зустрічаються варіанти, коли курча розрізають по грудинці, але за такого способу грудинку складніше рівномірно просмажити.

.

розрізане курча

Курча розкладіть шкірою догори, накрийте харчовою плівкою і відбийте молоточком, намагаючись не пошкодити шкіру. Потрібно надати курчаті максимально плоску форму.

розплющене курча

Потім курча посоліть, поперчіть, посипте спеціями і змастіть 2 ст. л. соняшникової олії з обох боків.

.

курча зі спеціями

Залиште курча маринуватися на 20-40 хвилин.
На великій сковороді на середньому вогні розігрійте олію, що залишилася, покладіть у неї курча шкірою вниз. Зверху встановіть вантаж (вагою близько 3 кг). Якщо немає спеціального вантажу, то можна зверху поставити кришку або тарілку, а на неї - каструлю з водою.

курча табака на сковороді

Вогонь зменшіть і смажте курча до впевненої рум'яної скоринки - близько 25 хвилин. Потім переверніть і смажте з другого боку - до готовності.

курча тапака

Перекладіть на тарілку і подавайте.
Приємного апетиту!

Пов'язані рецепти
Дуже смачні сирники

Я великий шанувальник сирників, тому постійно випробовую різні їхні рецепти, і вдалими знахідками ділюся на сайті. У мене є і бананові сирники, і гарбузові, і смажено-печені. Але останні півроку я абсолютно припинила експерименти і готую завжди за одним рецептом, яким зі мною поділилася знайома дівчинка-рестораторка. Сирники виходять дуже ніжними, сирними, пишними і красивими. Ну а готуються на раз-два!

Молочна каша з рисом і гарбузом

Цей смачний і простий сніданок абсолютно нескладно готувати, здавалося б. Але якщо мами вже звикли готувати його «на око», мовляв, півсклянки туди, півсклянки сюди, то перший мій «млинець» виявився глевким, я не розрахувала кількість крупи, потім довелося в процесі підливати багато молока, і вийшло зовсім не те, чого очікувала. Тому, вдруге я ретельно зважила всі інгредієнти, щоб дотриматись пропорції, і вийшло чудово - в міру густа, в міру солодка, смачна каша.

Кролик, запечений з овочами

Кролик - м'ясо пісне, дієтичне, і не хочеться його «псувати» жорстким смаженням, жиром тощо. Тому я завжди намагаюся придумувати, як би приготувати кролика з мінімумом втручання. Ось цей рецепт - вдала варіація, яка, до того ж, вимагає від вас мінімум зусиль, хіба що обробити тушку і нарізати овочі. І вдало, що виходить і м'ясо, і гарнір до нього.

Буженина з індички в мультиварці

Обожнюю готувати в мультиварці: мінімум зусиль, мінімум жиру, а результат завжди дуже смачний. Ось і цей рецепт - простий і швидкий спосіб приготувати соковите та смачне м'ясо. Готову буженину можна просто класти до гарніру, на сендвічі, додати в салат тощо.